fbpx

Kiút az adatok és kütyük világában

Írta: Sándor Ildikó - 2020 március 05.

A XX. század vívmányának számított a precíziós gazdálkodás, a komplex és hatékony megoldásaival, a műhold által vezérelt eszközök használatával. Mi jöhet még? – az idei AgrárgépShow-n, a KITE Zrt. standján Szabó Levente vezérigazgatóval egy egészen új korszakról, a nem is olyan távoli jövő mezőgazdaságáról beszélgettünk.

A digitális forradalom már jelen van a mindennapjainkban, olyan nagyságrendű változások szemtanúi vagyunk, mint a 70-80-as évek idején. Az általunk fejlesztett és most bemutatott PGR (Precíziós Gazdálkodási Rendszer) új dimenziót jelent a mezőgazdaságban, ami megoldást jelenthet a tudásátadás, a generációváltás kérdésében, de még a termesztéstechnológiai döntések meghozatalában is – vetítette előre a vezérigazgató.

Szabó Levente vezérigazgató, KITE Zrt.

Applikációval a dűlőúton

A felhasználók rengeteg információval találkoznak, szembesülhetnek ezek előnyével és jövőbe mutató szerepével. Arról azonban sokkal kevesebbet lehet hallani, hogyan építhetők be ezek a megoldások napjaink agrotechnológiájába, milyen szinten és mennyire kompatibilisek az egyes rendszerek egymással, milyen további fejlesztési lehetőséget adnak a felhasználóknak, és mi az az informatikai háttér, amellyel rendszerezni lehet a felhalmozódó adatokat és maximalizálni a következő technológiai lépésekhez kapcsolódó döntések pontosságát.

Ma már a versenyképes, egyben hatékony gazdálkodás elengedhetetlen feltétele a mindenkori technológiai vívmányok követése, és – ahogy a vezérigazgató is fogalmazott – ez több mint technikai forradalom. A precíziós gazdálkodás a magyar vidék munkaerő-megtartó képességéhez, fejlődéséhez és az ottani életminőség javításához is hozzájárul, hiszen ma már a legmodernebb technika érhető el vidéken is. A PGR lényege az, hogy az automatizált folyamatok révén lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak az adatok feldolgozására, mert erre a munkakörülmények között vagy épp idő hiányában nem biztos, hogy lehetőségük van – foglalta össze a fejlesztés célját Szabó Levente.

Az új kulcsszó: PGRA rendszer a precíziós gazdálkodás technológiáin, a PrecZone megoldásain és a Partner Profit Program szolgáltatásain keresztül biztosítja, hogy a gazdálkodó átgondoltan, lépésről lépésre, a KITE Zrt.‑vel közösen tudjon hatékonyan termelni.

Közel 5 év alatt fejlesztették ki a Precíziós Gazdálkodási Rendszert, ami valójában egy komplex, az összes termeléstechnológiai, gépesítési, talajerőgazdálkodási és nem utolsósorban az agrárökonómiai összefüggésekre alapozó digitális megoldásokon alapuló szisztéma, amit teljes egészében vagy akár részenként is fel tud használni a termelő. Az előfizetéssel működő alkalmazás a saját adatok alapján számol pl. tápanyaggazdálkodási tervet, hozamot és természetesen hatékonyságot. Olyan tényezőkkel is kalkulál, mint időjárási adatok, talajmintavételi eredmények vagy elővetemény‑hatások. A PGR tehát műszaki, informatikai, információs‑ és termesztéstechnológiai alkalmazások kombinációja. Ahogy a vezérigazgató is fogalmazott – átmentünk online-ba. Az IT‑fejlesztőként is fellépő KITE Zrt. PrecZone névre hallgató digitális terében 16 alkalmazás fejlesztése indult el 2017‑ben, melyből 2020 márciusában 14‑nek a tesztelése kezdődik meg 600 partnerük bevonásával.

A PrecZone 2020-ban bevezetendő alkalmazásai

  1. PrecMET: A meteorológia modul a KITE és az OVF meteorológiai állomásainak adatain alapszik. Az aktuális és múltbéli adatokat közli le térkép- és adatformában.
  2. Kalkulátorok: Az alkalmazás célja, hogy megkönnyítse a partnerek számára a termelés optimalizálását. A gépek esetében a megfelelő erő- és munkagép-beállítást, a KITEJet használatánál a folyékony tápanyag-kijuttatást, valamint a megfelelő dózisú mikrogranulátum-adagolását biztosítja.
  3. MyJohnDeere: A MyJohnDeere egy olyan, a John Deere által fejlesztett webes alkalmazás, amely lehetővé teszi az egyes adatok elemzését a legújabb John Deere berendezéshez hozzáadott érzékelőkön keresztül. Segíti a gazdálkodót flottája kezelésében, csökkentve az állásidőket, növelve a hatékonyságot.
  4. Aszálymonitoring: Az OVF Operatív Vízhiány- Értékelő és Előrejelző Monitoring Rendszerébe juttatja át a gazdálkodót, mely megmutatja az országosan kialakított vízhiánykezelő körzeteket, a készültségi fokozatokat, valamint a napi időléptékű aszályindexet (Hungarian Drought Index, HDI).
  5. PrecSoil: Megjeleníti a talajmintavételi zónákat, könnyíti a navigálást, rögzíti a lefúrásokat, vonalkóddal címkézi a mintákat, hogy minél gördülékenyebben és gyorsabban menjen a munka. Biztosítja a termelő számára, hogy követni tudja melyik táblája mikor volt mintázva, illetve figyelmeztet amikor egy minta lejár.
  6. Tudásbázis:Ebbe az alkalmazásba gyűjtöttük össze a KITE több mint 45 éves szakmai tudását: kísérleti eredményeket, szakmai anyagokat, előrejelzéseket, tutoriálokat tartalmaz, egyszóval minden információt, amire a termelőnek és a PGR szaktanácsadójának egyaránt szüksége van.
  7. KiTáp: A KITE tápanyag-gazdálkodási szoftvere, melynek segítségével a talajvizsgálati eredmények, illetve más bemenő adatok felhasználásával a megcélzott termésszinthez szükséges tápanyagmennyiség számolható ki. Az egyszerű tápanyagtervtől a precíziós kijuttatási előírásig minden elkészíthető vele.
  8. PrecSat: Az alkalmazás a NASA Landsat8 műholdképeiből számított vegetációs indexeket jeleníti meg térképes formában. Itt a táblái adottságait lehet figyelemmel kísérni (pl. vegetáció fejlettségi állapota, talajadottságok, vízellátottság).
  9. PrecSat Pro: Ebben az alkalmazásban a termelő megtekintheti a Coppernicus Sentinel-2 műholdjai által készített felvételeket a bolygónk teljes földfelszínén 10×10 méteres felbontásban. A megjelenítő különböző vizualizációs módokat tesz lehetővé a felhasználó számára.
  10. Gépüzemeltetés: Az alkalmazás segítségével az erőgépekből származó különböző üzemelési paramétereket követheti nyomon, napi, havi, illetve szezonális jelentések formájában. A különböző riportok segítenek a gazdaság gépüzemeltetésének áttekinthetőbbé tételében és optimalizálásában.
  11. Növényvédelem: Az alkalmazás segítséget nyújt a termelőnek és szaktanácsadójának a növényvédelmi védekezések optimális időzítéséhez. Az általa nyújtott információ a károsítók hőösszegszámítási modelljeinek, csapdázási eredményeinek, valamint a meteorológia állomások által mért adatoknak az összefüggésein alapul.
  12. JCB LiveLink: A JCB LiveLink egy olyan JCB által fejlesztett webes alkalmazás, amely lehetővé teszi a logisztikai gépek flottájának távoli felügyeletét és hatékonyabb kezelését. A rendszer adatokat gyűjt a gépekről és (mobilkommunikációs technológia használatával) elküldi azokat egy biztonságos adatközpontnak.
  13. Videokontroll: Itt nyújtunk lehetőséget az RS Bt. innovációjának elérésére, melynek célja a gravitációs rendszerű, keresztáramú aknás szárítók esetében a távfelügyelet, az üzembiztonság fokozása, az energetikai hatékonyság és a raktározás biztonságának növelése érdekében.
  14. RTKAssistant: A KITE RTK rendszerének fenntartását, a felhasználó tájékoztatását szolgálja a használatot és a beállításokat segítve. Az állomások állapotára vonatkozó különféle információk olvashatók ki, kezdve a földrajzi koordinátáktól, az észlelt műholdak számán át, a használt jel frekvenciájáig.

 

Ez idén május végére a 14 digitális megoldás éles indítását, a mezőgazdasági szolgáltatási piacra történő bevezetését jelenti. Folyamatosan fejlesztik azonban tovább azokat a folyamatokat, amik egyszerűsítik a mezőgazdasági technológiákat. A KITE Zrt. egy új generációs szaktanácsadással is segít a gazdálkodóknak eligazodni a 21. század kihívásai között – ahhoz, hogy ne feltétlenül kelljen majd a szaktanácsadót hívnunk, várnunk a jövőben – online magunk is megalapozott, a KITE tudásbázisán alapuló döntést hozhatunk.