fbpx

Stratégiai jelentőségű a környezet, a klímavédelem szempontjából

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 15.

Az erdőgazdálkodás célja az erdők védelme és a fenntartható gazdálkodás – a szemléletformálás és a tudatos környezetvédelem, a sokszínűség megőrzése érdekében az Agrárminisztérium 22 héten át zajló szavazásos nyereményjátékot indítót közösségi oldalán.

Erdővel borított hegyvidék
Az állami tulajdonban lévő erdőgazdaságok több mint egymillió hektár erdőt kezelnek (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Keresik Magyarország legkedveltebb erdei helyét, természeti kincsét

Hetente bemutatnak egy állami erdőgazdaságot; az Agrárminisztérium Facebook oldalán hetente megosztanak 8 javasolt helyszínt az adott állami erdőgazdaság területén, amelyre a közösségi oldalon szavazni lehet, a résztvevők ajándékcsomagokat nyerhetnek.

Magyarországon az állami tulajdonban lévő erdőgazdaságok több mint egymillió hektár erdőt kezelnek, amely stratégiai jelentőségű az ország környezeti állapota, klímavédelmi célkitűzései és a lakosság jóléte szempontjából.

Az erdőgazdálkodás célja az erdők védelme és a fenntartható gazdálkodás. Eredményeképpen az erdők megőrzik biológiai változatosságukat, termő- és felújuló képességüket, valamint megfelelnek a társadalom közjóléti és ökoturisztikai céljainak is.

Erdővel borított hegyvidék
Az erdők stratégiai jelentőséggel bírnak a környezeti állapot, a klímavédelem és a lakosság jóléte szempontjából (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Erdeink természeti kincsei minden évszakban csodálatosak, így bármikor érdemes kilátogatni

A 21 társaság nemcsak a főváros térségi erdőkben, hanem az ország minden pontján gondot fordít az erdei szálláshelyek, pihenők, ökoturisztikai központok megújítására, hálózatba foglalt fejlesztésére.

Az állami erdőkben több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak jelenleg a kirándulók. Emellett mintegy 1200 kilométer kerékpározásra és közel 400 kilométer lovaglásra kijelölt erdei út várja a kikapcsolódási lehetőséget keresőket.

Az állami erdőgazdasági cégcsoport évente legalább 2 milliárd forintot fordít természetvédelmi célú feladatokra, további 4 milliárd forintot pedig az ökoturisztikai hálózat elemeinek fenntartására.

Forrás: AM/Sajtóközlemény