fbpx

A LEMKEN bemutatta új fejlesztéseit

Írta: - 2022 január 04. -Hirdetés

Alpenben, a Lemken gyár németországi központjában találkoztak a szakújságírók november közepén. A több mint 230 éves mezőgazdasági gépgyártó cég a pandémia ideje alatt is folyamatosan fejlesztette gépeit, a legfontosabb újdonságok egy részét a rendezvény során a szántóföldön is bemutatták.

LEMKEN Juwel 8i: új vezérlés

A LEMKEN Juwel függesztett váltvaforgató eke új ISOBUS-os változata továbbfejlesztett IQ ekevezérlő rendszert és új kialakítású kezelőfelületet kapott, amely intuitív módon vezeti végig a kezelőt a beállításokon. Ez a művelet egy ISOBUS-képes traktorterminállal is elvégezhető. A tarlón járó kivitelnél az előre beállított elsőekefej-fogásszélesség eltárolható és megjeleníthető a terminálon. A mélységhatároló kerékkel beállítható mechanikus mélységállítással a Juwel 8i egy költséghatékony belépőszintű változatot képvisel az ISOBUS-rendszerű ekék között.

Az ISOBUS-vezérléssel történő szántás egyre népszerűbb, mivel a vezérlőterminál segítségével végzett átfordítási, dőlési, fogásszélesség- és munkamélység-beállítások időt takarítanak meg, és a változó talajviszonyokhoz való rugalmasabb alkalmazkodást tesznek lehetővé. Ezeknek az ekéknek a csatlakoztatása is gyors, mivel csak három hidraulikatömlőt kell csatlakoztatni.

Karat Lemken
Az új Karat kultivátor függesztett és féligfüggesztett változatban is elérhető

Az elektrohidraulikus fordítóművel szerelt új Juwel 8i nyolc különböző műveletsor beprogramozását és szükség szerinti használatát teszi lehetővé. Például csak egyetlen mozdulatot igényel annak biztosítása, hogy az utolsó barázda mindig sekély legyen a forgó szántásakor, hogy a gazdálkodó elkerülje a mély keresztirányú barázdák kialakulását a táblán. Egy másik előnye, hogy az eke hidraulikus dőlésállítása egymástól függetlenül végezhető a jobb és bal oldalon, ami minden körülmény esetén optimális szántási képet eredményez. Az új Juwel 8i 2022 márciusától lesz a kereskedőknél elérhető.

Alacsony vonóerőigény, sokoldalú alkalmazási lehetőség: az új LEMKEN KARAT kultivátor

Az új Karat három kapasoros kultivátor sokkal hatékonyabb kialakítású, mint az elődje: a kapák immár szimmetrikusan vannak elrendezve a vontatás tengelye mentén, amitől a gép rendkívül alacsony vonóerő-igényű, s ugyanakkor intenzív keverőhatással rendelkezik. A kialakítás a korábbi modellekhez képest könynyebb vontathatóságot és kisebb oldalra húzást eredményez. Ez különösen fontos, amikor a kultivátor műholdas irányítórendszerrel üzemel. A kapák elrendezése csak az egyik kulcsfontosságú terület, amit a LEMKEN továbbfejlesztett a Karat kultivátornál, mely régóta nagyon sikeres termék. A munkagép immár több felszereltségi és vonórúdválasztási lehetőséggel érhető el, mint korábban, még sokoldalúbb felhasználást biztosítva a professzionális növénytermesztésben, illetve lehetővé teszi a maximális abroncsméretű traktorokkal történő üzemeltetést.

Lemken eke
Az ISOBUS-vezérléssel történő szántás egyre népszerűbb

A sekély művelésre szánt szárnyas kapák szélesebbek lettek. Alternatívaként a keskeny kapák mély művelésre használhatóak. Új, speciális kialakítású terelőlemezek javítják a keverőhatást. A Karat 10 DeltaCut kapákkal is felszerelhető a sekély műveléshez, melyek felár ellenében karbidfelrakással is elérhetőek. A gép alapkivitelben gyorscserélő rendszerrel rendelkezik, hogy a kezelő gyorsan és egyszerűen be tudja állítani a munkamélységet 5 és 30 cmközött. Az új Karat 10 első változatai 2022 nyarától érhetőek el.

LEMKEN Solitair DT vetőgép-kombináció

Minimális vonóerő-ellenállás, beépített rövidtárcsa, kényelmes kezelés és egy nagy, osztott magtartály – ez az új LEMKEN Solitair DT vetőgép. Ezzel a géppel a LEMKEN, a professzionális növénytermesztés specialistája teljesen átalakította vontatott vetőgép-kombinációinak kínálatát, még erősebben a jövedelmezőségre koncentrálva a fejlesztéseit. Hogy az első lépésben biztosítsa a megfelelő visszatömörítést, az új Solitair DT egy mellső gumikerekes tömörítőegységgel van felszerelve. A magágykészítés második lépéséhez a DT-t egy viszonylag nagy, 465 mm átmérőjű homorú tárcsákkal ellátott rövidtárcsával is felszerelték, és ezt egyedi laprugós biztosítással látták el. Ha a talajművelés intenzitásának a csökkentése a cél, olyankor függőleges hullámos tárcsák használhatóak a homorú tárcsák helyett, melyek kevésbé hatolnak a talajba, csökkentve a vízveszteséget és a gyomok kelését. Ha a vetett sorok célzott visszatömörítése szükséges, akkor a rövidtárcsa után egy trapéz tömörítőhenger is felkapcsolható. A Solitair vetőrendszerének „szívét” egyedi elektromos hajtású, műtrágyának ellenálló adagolók képezik, melyek mindegyike egy külön elosztót lát el vetőmaggal. A magadagolókerék-készletek szerszám nélkül cserélhetőek. A Solitair DT vetőgépre szerelt vetőegységen a bevált, paralelogrammavezetésű OptiDisc duplatárcsás csoroszlyák találhatóak, mélységhatároló kerékkel ellátva. A DT magtartály maximális űrtartalma 5 100 liter, és osztott kivitelű. Az osztott magtartály lehetővé teszi aSolitair DT esetén a műtrágyázással kombinált vetést vagy különböző vetőmagok vetését. A LEMKEN új Solitair DT vetőgépe négy és hat méteres munkaszélességben, a 2022-es őszi vetési szezonra lesz elérhető.

steketee Lemken
A SprayKit más munkagépekkel is használható, nem csak sorközművelő kultivátorokkal
solitair Lemken
LEMKEN Solitair DT

A LEMKEN fronttartállyal kombinálja a sorközművelő gépeket

A kapásnövények esetén a kijuttatási mennyiség jelentősen csökkenthető a sorok közötti mechanikai gyomirtás alkalmazásával, a sorok egyidejű sávpermetezése mellett. Ezért bővíti a LEMKEN a Steketee-választékot a SprayHub fronttartály kiegészítéssel. A tartály a hátsó függesztésű sorközművelő kultivátorral a SprayKit alkalmazással van összekapcsolva. A két elem kombinációja biztosítja azt, hogy a koncentrált permetezés csak a soron történik, így a gazdálkodók 40% és 60% közötti mennyiségű vegyszert tudnak megtakarítani. Ez a kombináció munkaerőköltséget is megtakarít, mivel a sorközművelés és a permetezés egy menetben elvégezhető. A SprayHub a permetlé-kijuttatás minden szükséges sebességfüggő funkcióját egyesíti. A fronttartály saját kezelőszervekkel, keverővel és tisztítórendszerrel rendelkezik. A vezérlés ISOBUS-rendszerű, a kezelés intuitív módon végrehajtható a MegaSpray szoftver segítségével.

A SprayHub tartálytérfogata 1 100 vagy 1 500 literes lehet, rendelkezik tisztavizes tartállyal, kézmosó tartállyal és feltöltő szűrővel. A szilárd vegyszerek feloldásához bekeverő fúvóka is elérhető. Szintén elérhető a CTS-csatlakozás az érintésmentes bekeverés érdekében. A SprayHub a SprayKit rendszerrel 2022 tavaszán kerül bevezetésre.

Fodor Mihály