fbpx

Lassan a magyar föld lesz a legolcsóbb Európában?

Írta: - 2017 augusztus 14.

A Benelux államok a legdrágábbak, de már a román és szerb termőföldeket is magasabb áron veszik, mint a magyarországiakat. A mozgás olyan mértékű, hogy keleti szomszédunknál már – nem tévedés! – 100 millió forintnak megfelelő forintot is elkérnek egy-egy hektárért! Mutatjuk, mire jutottak a legfrissebb felmérés során.

Az agrotax.hu felmérése szerint Európában átlagosan a legtöbbet a Benelux államokban (Belgium, Hollandia, Luxemburg) kérnek a termőföldért. Ott nem ritka, hogy 20-25 millió forintnak megfelelő árat szabnak az eladók 10 ezer négyzetméterért, de még Ausztriában is gyakori a 7-10 milliós ár.

Az egyik legmeglepőbb fejlemény mostanában az, hogy már Szlovákia, Szerbia és Románia is előttünk jár vagy legalábbis belátható rövidségű időn belül elhagyja a magyar árakat. Szlovákia már elhúzott mellettünk, Románia átlagosan most kezd felzárkózni, Szerbiában már jóval drágábbak a földek, mint hazánkban, bár az ausztriai árakat még nem érik el a jó minőségű vajdasági földek sem.

A kép persze úgy teljes, ha hozzátesszük, hogy a magyar állam kitartóan védi a termőföldeket a külföldi vásárlóktól, még ha nem is képes teljes hatékonysággal kiszorítani a már így is jelenlévő külhoni agrárszereplőket… Romániában az elmúlt évektől már külföldi magánszemélyek és cégek is vehetnek már termőföldet, ezért is kedvelt célpontja a befektetőknek az ország nagyban növelte az árakat. Egyes becslések szerint a romániai, nem állami földek akár 40 százaléka is külföldi kézben lehet, holott a földvásárlásra itt is moratórium vonatkozott 2014-ig. Szerbia az Európai Unióba való belépés előtt megnyitotta földpiacát, és ősztől elméletileg külföldiek is vásárolhatnak termőföldet.

A további részleteket olvassa el az Agrárágazat szeptemberi számában!