Feldman Zsolt: a mezőgazdasági termelői árak növekedése a múlt évi gabonaár-robbanást tükrözi

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 18.

Budapest, 2013. február 15., péntek (MTI) – A mezőgazdasági termelői árak növekedése arányos a múlt évi gabonaár-robbanással – mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI megkeresésére.

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 18,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, az év egészében 15,4 százalékkal nőttek.

A helyettes államtitkár megjegyezte: azon termények esetében tapasztalható az előző évhez képest magasabb infláció, amelynél időjárási okok miatt kisebb volt a termés mind Magyarországon, mind pedig Európában.

A mezőgazdasági termelői árak és az infláció között ugyan van kapcsolat, de a mezőgazdasági termelői árak nem közvetlenül függnek össze az élelmiszerárakkal.

A mezőgazdasági termelői árak változása az élelmiszer inflációban sok áttételen keresztül jelenik meg.

Így lehetséges – magyarázta Feldman Zsolt -, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan tapasztalt 10 százalék fölötti termelőiár-növekedés ellenére az élelmiszer inflációs rátája 7 százalék körül alakult.

A helyettes államtitkár szerint a következő időszakban újabb áremelkedési hullámra már nem lehet számítani.

A mostani számok még az előző termelőiár-emelkedési hullámhoz tartoznak – tette hozzá.

Úgy vélte: amíg a gabonapiacon nem kezdenek olyan hírek keringeni, amelyek befolyásolnák a tőzsdei árakat, addig érdemi változással nem érdemes számolni.

 

MTI 2013. február 15.