fbpx

Az új gazdaszövetkezettel tárgyalt Fazekas és Czerván

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 18.

Tápiószentmárton, 2013. február 15., péntek (MTI) – Az Első Minőségi Sertéshústermelő Gazdaszövetkezet (EMSG) programjával ismerkedett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Czerván György államtitkár pénteken Tápiószentmártonban, ahol részt vett a szövetkezet első közgyűlésén is.

 

 

A közelmúltban megalakult gazdaszövetkezet vezetőivel folytatott megbeszélésen részt vett Horváth István, a sertésprogramot felügyelő miniszteri biztos is.

Az új gazdaszövetkezet megalakulása is azt szolgálja, hogy a sertéságazatban erősödjön a szervezettség, és a termelők, feldolgozók összefogása hatékonyabb legyen – hangsúlyozta Fazekas Sándor a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a tavaly elfogadott sertésprogram célja, hogy az elkövetkező öt évben a duplájára, 6 millióra emelkedjen a sertések száma.

Hozzátette: a múlt év második felében már növekedésnek indult a sertésszám.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az ágazat előtt álló feladatok között említette az állattenyésztés arányának harmincról ötven százalékra növelését a mezőgazdaságon belül, amiben fontos szerep jut a sertéságazatnak.

A sertésprogramra az idén 2,6 milliárd forint jut, az előzetes elképzelések szerint kiemelten segítik a sertéstartók értékesítési biztonságának erősítését, a kutatás-fejlesztési programokat.

Ezen belül is a hazai előállítású fehérjetakarmány növelését, ehhez kapcsolódva pedig a szójaterület többszörösére emelését.

 

Ez a GMO-mentesség szempontjából is meghatározó fontosságú – jegyezte meg.

Ugyancsak kiemelt terület a húsminőséggel kapcsolatos kutatás, valamint a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása.

Az export szerkezetében ma a nyersanyagok játsszák a főszerepet, míg az importra a késztermékek a jellemzők.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az ágazat finanszírozásának javításáért már folyik a támogatási technikák kidolgozása, jogszabályok, pályázati kiírások előkészítése.

A gazdák segítése érdekében tárgyalások zajlanak a Magyar Fejlesztési Bankkal egy élelmiszeripari forgóeszköz-hitelprogram kidolgozására.

A magyar állam pedig célul tűzte ki, hogy a Közös Agrárpolitika 2014 és 2020 közötti időszakában a jelenlegi 3,5 százalékról 10-15 százalékra növelje a termeléshez kötött támogatások arányát.

A sertéságazat szempontjából pedig lényeges kezdeményezés, hogy a támogatható listára felkerüljön a sertés és a baromfi is.

Horváth István miniszteri biztos a szövetkezettel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az összefogásban egyszerre vannak jelen a kutatás-oktatás, a termelők és a feldolgozók képviselői.

Közölte: április elsejétől az élő sertés, a hasított félsertés és bizonyos takarmánykeverékek esetében is bevezetik a fordított áfát.

 

MTI 2013. február 15.