Később festi fel az őszi színeket az időjárás

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 10.

Közel egy fokkal emelkedett az őszi átlaghőmérséklet, ennek hatására számos természeti folyamat a szokásostól eltérhet időben és tartamban egyaránt. Így például az színes levélhullás és késhet a megszokottakhoz képest.

A felmelegedés következtében felborulhat a természet rendje

„Bár a meleg ősznek könnyű örülni – tovább lehet nyaralást tervezni, hosszabb a vegetációs időszak -, a hőmérséklet emelkedésével megbomlik a természet körforgása” – olvasható Kis Anna meteorológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa cikkében, mely a Másfélfok.hu oldalán publikáltak.

A felmelegedés következtében felborulhat a levélhullás rendje, ezzel együtt az egymással kölcsönhatásban levő fajok dinamikája. Egyes kártevők elszaporodhatnak és a költözőmadarak vándorlásának időpontja is megváltozhat.

 

Mezőgazdaságban tovább tart a védekezés a meleg miattA klímaváltozásnak előnyei és hátrányai is vannak (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A felmelegedésnek pozitív és negatív következményei a mezőgazdaságban

Kitolódik a vegetációs időszak, ami a mezőgazdasági termelés szempontjából kedvező lehet. Ugyanakkor a kártevők, betegségek miatti védekezés időszakai is hosszabb lehet.

A cikk szerint az elmúlt félévszázad első felének átlagát tekintve az első, 1971-1995 közötti 25 évben még 9,9 Celsius-fok, az utóbbi 25 évben viszont már 10,8 Celsius fok volt az őszi átlaghőmérséklet hazánkban.

„Még jobban látszik a melegedés, ha csak az utolsó tíz év adatait emeljük ki: 2011-2020 között az őszi átlaghőmérséklet már átlépte a 11 Celsius fokot” – hívja fel a figyelmet a meteorológus.

A forró nyarak megperzselhetik a leveleket, ha szárazságával társul, akkor a levelek idő előtt lehullanak. A magas talajnedvesség késleltetheti a levélhullást, a korai fagyok és erős szelek viszont hirtelen levélhullást idézhetnek elő.

Nyári és fagyos napok száma is változott

Fontos tény az is, hogy az átlaghőmérséklet emelkedésén túl a nyári napok száma több lett ősszel: az elmúlt 50 év októbereiben 27 nyári nap volt, ezek harmada pedig az elmúlt évtizedben (2011-2020) jelentkezett.

Ezzel párhuzamosan a fagyos napok száma csökken: 1971-1995 között 16, míg 1996-2020-ban 11 ilyen nap fordult elő átlagosan.

 

Forrás: MTI