fbpx

Jön a pénz az állattartóknak!

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 18.

A juhágazat és tejelő szarvasmarhatartók termeléstámogatásaihoz kötött jelentős kifizetések érkeznek az állattartókhoz december közepén, összesen 11 milliárd forint értékben – tájékoztat az illetékes tárca.

Juh és reggel
Indulnak a kifizetések, juh és szarvasmarha tartók kapják most a támogatást (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Az előleg és a részletfizetés értékesebb, mint korábban

Az idei esztendőben – az aszály, az inputanyagok és takarmány árának drasztikus emelkedése, a hitelfinanszírozási környezet kedvezőtlenebbé válása okán – felértékelődött az agrártámogatásokhoz kapcsolódó előleg és részfizetés szerepe az agrárium finanszírozásában.

Ezért fontos szempont, hogy minél többen részesüljenek egységes kifizetésben, és minden lehetséges jogcímen elkezdődhessen az utalás, az állattenyésztők és a gyümölcstermesztők termeléshez kötött támogatásai után is.

Cél, a nehéz helyzetben is a termelésstabilitás biztosítása

A mezőgazdasági termelők pénzügyi stabilitásainak növelésére és a termeléshez szükséges pénzügyi források finanszírozására még az idei esztendőben 322 milliárd forint értékben sor fog kerülni előleg- és részfizetés formájában.

Jelenleg 4,5 milliárd forint kifizetése van folyamatban a termeléshez kötött anyajuh támogatás címén, ez több mint 5 ezer juhászatot érint, ezzel párhuzamosan 6,5 milliárd forint a tejhasznú tehén támogatás keretében közel 3 ezer szarvasmarhatartó számára is megindult az utalás.

Forrás: AM Sajtóiroda