Bezárás

Továbbra is támogatott a mezőgazdaság precíziós átállása

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 19.

Az új KAP 2027-ig tartó finanszírozási ciklusában továbbra is jelentős támogatások ösztönzik a mezőgazdaság precíziós átállását – mondta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az AGROmashEXPO mezőgazdasági gépkiállítás témájában tartott Hungexpo sajtótájékoztatóján.

Agrárgép a kiállításon
A precíziós gépek és a termelékenység összetartozó fogalom (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az agrárberuházások értéke csaknem 23 százalékkal nőtt

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázati lehetőségekkel az eddigieknél is több kistermelő élhet majd. A 2021 óta elérhető pályázati támogatások mostanáig majdnem 400 milliárd forint értékű precíziós gép-, eszköz- és szolgáltatás beszerzéséhez járultak vagy járulnak hozzá.

Az összes agrárberuházás értéke az áremelkedések nélkül is csaknem 23 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest, 2010-hez viszonyítva a magyar mezőgazdaság termelékenysége 41 százalékról 67 százalékra nőtt az uniós átlaghoz viszonyítva.

A generációs megújulás is kiemelt témaként szerepel az új támogatási rendszerben, többek között a fiatal gazdák induló támogatásával és a családi gazdaságok átadását megkönnyítő pályázattal ösztönzik majd a fiatalítást.

Az átalakulás elkezdődött Feldman Zsolt szerint, nem csak a gazdálkodó családoknál látszanak a nemzedékváltás eredményei, olyanok is bekapcsolódhatnak a mezőgazdaságba és a termeléshez kapcsolódó tevékenységekbe, akik nem gazdálkodó családból származnak.

A fejlődés nem állhat meg

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke szintén úgy véli, hogy fejlesztések terén jól áll a magyar mezőgazdaság, a munkagép-beruházások idei adatai akár komoly meglepetést is okozhatnak. A technológiaváltás jó irányt jelez, de a fejlődés nem állhat meg, a következő évek egyik nagy feladata a vízmegőrzés lesz.

Szabó István, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem oktatási és nemzetközi rektorhelyettese a szaktudás jelentőségét emelte ki a rendezvényen. Szerinte a mezőgazdasági gépgyártók kínálata rohamos ütemben fejlődik, így a kezelésük is egyre komolyabb felkészültséget igényel. A mezőgazdaság másik fontos követelménye az utóbbi évek tapasztalatai alapján az alkalmazkodás – ez kulcskérdés a termelés versenyképességének fenntartásában.

Sajtótájékoztató
Az AGROmashEXPO mezőgazdasági gépkiállítás sajtótájékoztatója (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az AGROmashEXPO január 25. és 28. között várja a látogatókat

A rendezvény csaknem 300 kiállítója között számos olyan cég is lesz, amely most először vesz majd részt a rendezvényen – tájékoztatott Szilvási Krisztina, a Hungexpo kereskedelmi igazgatója.

Forrás: MTI