fbpx

A legpesszimistább változat – sztyeppén fogunk élni

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 17.

Amennyiben nem sikerül megállítani a klímaváltozást, a következő évtizedekben kiszáradás fenyegeti Magyarországot, az ország egy jelentős része csak sztyepp lesz – olvasható az ELTE kutatóinak közleményében.

Ló a pusztában
Alföldi puszta most, mi lesz itt pár évtized múlva? (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A száraz területek aránya folyamatosan egyre nagyobb lesz

A kutatók tanulmányukban az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedését valószínűsítik, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén.

A folyamat évtizedek óta tart, a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest már most 84 százalékról 68 százalékra csökkent a nedves területek aránya a júniusi adatokat összevetve.

Az előrejelzés több lehetőséget vázol föl

A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb. Elképzelhető, hogy Magyarországot túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben erdős sztyeppe uralhatja az évszázad második felére, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek is nagyon kis területre szorulnak vissza.

A kevésbé súlyos lehetőség az, hogy a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl jelentős része megmarad nedves területnek. Ebből is látszik, hogy nem mindegy, mi történik addig, hiszen a mostani intézkedésektől függ a változások mértéke a következő évtizedekben – hangsúlyozzák a kutatók az aktív intézkedések szükségességét.

Az éghajlatváltozás belföldi hatásairól szóló tanulmány teljes terjedelemben elérhető a masfelfok.hu oldalon.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc