fbpx

Védelem és energia! TRIKA EXPERT, 2 az 1-ben

2022-ben kerül Magyarországon piacra a Sumi Agro új talajfertőtlenítő rovarölő szere, a TRIKA EXPERT. A készítményt már több gazdálkodó a gyakorlatban is ismeri, mert 2021-ben hivatalos nagyüzemi kezelésben kipróbálhatta. Az üzemi kezelések az ország több pontján, tíz napraforgó- és tíz kukoricatáblán kerültek beállításra. A kísérleti eredményeket és üzemi tapasztalatokat országos bemutatón 2021. június 16-án, a X. SUMIVERSITAS keretében osztottuk meg a kollégákkal.

A TRIKA EXPERT egyedisége abban rejlik, hogy a rovarölőszer-hatóanyag mellett starter műtrágyát is tartalmaz. A 4 g/kg lambda-cihalotrin rovarölőszer-hatóanyag mellett (melyet az Ercole termékünk is tartalmaz) 7% N és 35% P2O5 is található a készítményben.

Trika Expert Sumi AgroTRIKA EXPERT bemutató üzemi kezelés – X. SUMIVERSITAS (Balatonújlak, 2021)

A gyártó, a Sipcam-Oxon által védjegyzett speciális G-PLUS formulálási technológiának köszönhetően a TRIKA EXPERT szemcséi teljesen homogének, azaz a rovarölő szert és a starter műtrágyát egyenletesen tartalmazzák. Térfogatsűrűsége 838 g/l. Jellegzetes fekete granulátuma jól pereg, könnyen adagolható, nem porzik és nem boltozódik. A szemcsék átlagos átmérője 0,5-0,6 mm. Kijuttatása a gyakorlatban elterjedt granulátumszóró adapterekkel precízen végezhető.

Trika Expert Sumi
5 g TRIKA EXPERT 25 000 granulátumot tartalmaz

Dózisa 10–15 kg/ha. Felhasználható napraforgó– és kukoricakultúrában drótférgek, mocskospajor- és cserebogárlárvák ellen a vetéssel egy menetben, sorkezelés formájában. Forgalmazása 10 kg-os kiszerelésben, tökéletesen záró alumíniumzsákban kezdődik meg 2022-ben.

A formuláció alapanyaga a tőzeg, amit a gyártás során először megőrölnek. Ezt követően hozzáadják a nitrogént és a foszfort, majd alapos keverés után elkészítik a granulátumot. A következő munkaművelet a granulátum szárítása, majd szitálása. A gyártási folyamat végén a megfelelő méretű szemcsékre rápermetezik a rovarölőszer-hatóanyagot, ami a tökéletes szárításnak köszönhetően egyenletesen átitatja a granulátumot. A kész TRIKA EXPERT azonnal légmentesen lezárt alumíniumzsákba kerül.

A szemcsébe ágyazott rovarölőszer-hatóanyag és tápanyag feltáródása viszonylag gyors, így hatékony és markáns talajlakó kártevők elleni védelmet, illetve kezdeti tápanyagellátást biztosít a kelő napraforgónak és kukoricának.

A kelő növények gyökerei számára különösen fontos a felvehetőfoszfor-tartalom, ami gyakran még kiváló foszforellátottságú talajokon sem biztosított. Ezt a gyorsan felvehető foszfort biztosítja a TRIKA EXPERT. Kijuttatásánál törekedjünk arra, hogy a granulátumot a gyökérzónába juttassuk ki, mert a gyökér csak 2 mm távolságból képes a foszfor felvételére.

A 2021. évi nagyüzemi napraforgó- és kukoricabemutatón a TRIKA EXPERT-kezelések egyértelműen megmutatták a készítmény növényfejlődésre gyakorolt pozitív hatását. A kezelés hatására a kelés gyorsabb és egyenletesebb volt, a sorok előbb záródtak, a növények fejlődésében sokáig jól látható volt a starterhatás.

A TRIKA EXPERT starterhatása napraforgón – Nyírtelek, 2021

A TRIKA EXPERT kiválóan egyesíti magában a hatékony talajfertőtlenítő rovarölő szer és starter műtrágya hatását. Alkalmazásával megvédhető a kelő napraforgó és kukorica a talajlakó kártevőktől, ugyanakkor növényeink kezdeti tápanyagellátása is biztosított.

Adjon TRIKA EXPERT-et, védelmet és energiát növényeinek!

Jáger Ferenc
fejlesztési és engedélyezési igazgató
Sumi Agro Hungary Kft.

Sumi Agro