fbpx

Őszi vetés: a Horsch megoldása a nehéz talajviszonyokra is!

Az őszi kalászosok vetése, úgy látszik, több helyen is két ütemben történik. Eső előtt és eső után. Az is igaz az országot járva, hogy egyes területeken az október eleji esők nyoma egyáltalán nem látszik. A föld olyan, mintha lebetonozták volna. Ezeken a területeken nem egyszerű magágyat készíteni az őszi vetések elé. De megoldás erre is van!

Finer és Cruiser: a tarlóhántás döntő jelentősége

A kukoricatermések is úgy alakulnak, mint a gabona, illetve a repce. A víz az úr! Ahol esett eső, ott bő termés van, ahol nem, ott az aszály rendesen megállította a termést. A kérdés az, miként lehetne a hiányzó csapadékot esetleg talajműveléssel, kompenzálni.

A tarlóhántásnál kezdődik sok minden. Alacsony tarló, apróra: max 5 cm hosszúságúra összeszecskált szalma. A szalmát oda vissza is kell teríteni, ahonnan leszedtük. A talajműveléses technológiában ezután a sekély, de intenzív tarlóhántás következik. A minél sekélyebben és teljes átfedéssel történő művelet következtében a kihullott magokat bekeverjük a talajba, a kapillaritást megszüntetjük, így a föld sem fog nedvességet veszíteni. A tarlóhántásnak azonnal a kombájn mögött meg kell történnie! Minden elvesztegetett nappal szárazabb lesz a föld, mert a tarló olyan, mintha kis kémények lennének a föld felszínén, amin keresztül a víz kipárolog a talajból.

Finer HorschA talaj feketén tartása, totális gyomirtó helyettesítése

A következő műveletet is sokan elhanyagolják! Megnő az árvakelés, és feleslegesen sok csapadékot vesz ki a talajból! Az árvakelés és a szalma bedolgozása időjárásfüggő. Amennyiben továbbra is szárazság van, akkor ugyancsak sekélyen végezzük a tarlóápolást, ehhez fejleszti a Horsch a Finer és Cruiser sekély kultivátorait.

Könnyű is, nehéz is: mikor és hogyan jöjjön a mélyművelés?

A mélyművelést akkor végezzük, amikor a föld megengedi. Illetve olyan eszközzel, amivel jó minőségben be tudjuk keverni a szalmát anélkül, hogy extrém módon felrögölnénk a talajfelszínt. A célunk az legyen, hogy minden egyes alkalommal, amikor elhagyjuk a földet, akkor közel vetőmagágy minőségű talajfelszínt hagyjunk magunk után!

Az őszi aratás után egy picit nehezebb és egy picit könnyebb is lehet a talajművelés. Attól függ, melyik irányból nézzük. A napraforgó utáni magágykészítés általában azért nehéz, mert szárazabb a talaj. Ellenben kevesebb a szármaradvány. Egy késhenger vagy rövidtárcsa, ill. a kettő kombinációja nagyon jó tarlóhántást eredményez. Sőt, a vetésig esetleg még a kihullott magvak is megpattannak.

Joker 8 RT + késhenger kombináció napraforgó tarlón

A kukorica után óriási a szártömeg. Ezt mélységben is jól be kellene keverni, hogy az őszi búza minél jobban keljen, ill. a következő évben minél kevesebb gond legyen a gombás megbetegedésekkel. Itt is nagyon fontos a szecskázási minőség. Lehet mondani azt is, hogy itt igazán fontos! Ezen felül a talaj állapota, a talajélet is fontos, hogy milyen gyorsan tudja lebontani a nagymennyiségű szalmát. Amennyiben gyengébb a talajélet, mert a helytelen talajműveléssel picit kiöltük, akkor érdemes a baktériumkészítményekhez nyúlni segítségként!

Tiger: így kerülhetjük el a hibákat!

A nagy mennyiségű szalma intenzív bekeverését a Horsch Tiger kimagasló minőségben végzi. A szalmát rövidre szecskázza a Tiger AS-el, de még a legjobb asztalok után is szokott igen hosszú szárú tarló, illetve szecskázás maradni. Több dolog okozza ezt: az asztalon a kések állapota, illetve az, hogy mikor voltak élezve-cserélve. A másik a nagy lóerő és kicsi asztal kombinációja – amikor úgy megyünk a kukoricatarlón, mint Fittipaldi a pályán. A harmadik hiba, ha meg akarunk spóroljunk meg 1–2 l gázolajat, és nem engedjük elég alacsonyra az asztalt, ezért pedig magas lesz a tarló. A nagy mennyiségű, hosszú tarlót és szalmát a Tiger MT tudja aprítani, keverni, és a talajt 35 cm mélységig lazítani.

Tiger HorschTiger 4 MT: nagy mennyiségű kukoricaszár bedolgozása és mély lazítás

A négygerendelyes felépítés bizonyított. A nagy 68 cm átmérőjű tárcsáknak nem gond az aprítás és a keverés. A 800 kg kioldóerővel felszerelt kapatartók biztosítják a kapák 35 cm művelési mélységét és a tárcsamező földben maradását is.

A Tiger MT a legnehezebb körülményekre is megoldás a termelők kezében!

Szász Zoltán
+36-30-7430302

Horsch