fbpx

A fialó kocaállomány kezelése: a környezeti követelmények

Írta: - 2023 május 04. -Hirdetés

A vemhesség alatti hatékony kocamenedzsment határozza meg a termelési eredmény maximalizálását. Közvetlenül befolyásolja a megszületett malacok állapotát, a szoptatás lefolyását, és azt az időszakot, amely után a koca képes lesz újból vemhesülni. Gondoskodni kell arról is, hogy számos környezeti követelmény teljesüljön, és hogy a vemhes koca megfelelő takarmányt kapjon.

Vemhes kocák – hogyan vigyázzunk az egészségi állapotukra?

A vemhes kocák különleges figyelmet igényelnek. Egészségük ugyanis a vemhesség sikeres lefolyásától függ, és ennek eredményeként – a malacok felnevelésével együtt – a teljes termelési folyamat jövedelmezősége is ezen múlhat. Ezért fontos, hogy a fialó kocákat megfelelően, minőségi takarmánnyal etessük.

Ez azonban nem az összes kihívás. Számos környezeti jellegű követelménynek kell megfelelni, amelyek szintén fontos szerepet játszanak a sertéstenyésztési folyamatban. Ezek a kocák vemhesség alatti tartási körülményeire vonatkoznak. A legfontosabb környezeti követelmények:

  • megfelelő felület biztosítása,
  • a légcsere biztosítása,
  • a gázok megengedett koncentrációja az épületben.

Optimális feltételek a fialó kocák számára

A vemhességi tesztet az első megtermékenyítés után legalább 23 nappal lehet elvégezni. Ezt követően, legkésőbb a vemhesség 28. napjáig a kocákat az egyedi állásból csoportos tartásba kell helyezni.

A csoportos karámok általában 6-8 kocának adnak helyet. Az állatokat méretük és egészségi állapotuk szerint kell csoportosítani. Nagyon fontos, hogy a rosszabb állapotban lévő kocákat olyan körülmények között tartsuk, hogy szükségleteiket ki tudjuk elégíteni. Az alábbiakban a vemhes kocák egyedi környezeti követelményeit mutatjuk be.

1. táblázat. A kocák területigénye

2. táblázat. Levegőcsere-igény (m3/óra/állat)

3. táblázat. Megengedett gázkoncentráció az épületekben

4. táblázat. A fialó kocák hőmérsékleti igényei

A kocatakarmányok összetételének jelentősége a termelési folyamatban

A környezeti feltételek az egyik olyan tényező, amely meghatározza a fialáskor a kocák takarmányozási rendszerének hatékonyságát. Az is fontos, hogy ne feledkezzünk meg a hatékony takarmányok használatáról, hogy a kocákat a lehető legjobb kondícióban tartsuk. A kocák számára megfelelő takarmány-összetétel például lehetővé teszi az általános súlygyarapodást, ami minimálisra csökkenti az elhízás kockázatát. Így a Cargill innovatív termékei és a megfelelő környezeti szempontok segítenek növelni a vemhes kocák sikeres vemhességének esélyét.

Cargill Takarmány Zrt.
www.livelle.hu