fbpx

Biostimuláns talajgombák a növénytermesztés szolgálatában

Írta: - 2023 március 18. -Hirdetés

A növényi biostimulánsok – köztük a mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények – használatának elsődleges célja, hogy fokozzák a termesztett növénykultúra növekedését, fejlődését és az abiotikus stresszhez való alkalmazkodását.

Ezt és így teszi a Trichoderma

A mikroorganizmusokat tartalmazó biostimulánsok leggyakrabban olyan talajbaktériumok, melyek élen járnak a növény növekedésének támogatásában, a talaj tápanyagkészletének mobilizálásában, vagy a patogén kórokozók visszaszorításában. Bár e készítményeket több mint 100 éve használja a mezőgazdaság, a mikroorganizmusokat tartalmazó biostimulánsok között számos termék van, amely speciális talajgombák hasonló hatásmechanizmusait igyekszik kiaknázni.

A Trichoderma-gombát tartalmazó termékek különösen kedveltek a fitopatogén gombák elleni védekezésben. Egyes Trichoderma-törzsek jelentős biostimuláns hatással bírnak, nem jelentenek semminemű egészségügyi kockázatot az emberek, az állatok és a haszonnövények számára, a talajban gyorsan és hatékonyan kolonizálják a növények gyökereit.

A Trichoderma egy részletesen tanulmányozott gombanemzetség, amely jelenleg több mint 200 fajból áll. Szerte a világon elterjedt fajokat találunk közöttük. Különleges képességük okán – ahogy a talajban élő káros gombákat érzékelik, parazitálják, visszaszorítják, vagy akár elpusztítják – számos biostimuláns termék tartalmaz egy vagy több fajt e csoportból.

A Trichoderma-fajokat a következő tulajdonságaik, hatásmechanizmusuk teszik különösen alkalmassá biostimuláns, illetve biopeszticid felhasználásra:

1. Versengés

 E fajok viszonylag gyorsan szaporodnak, rövid idő alatt kolonizálhatják a gyökereket, valamint sokáig a területen maradnak. Így előnybe kerülnek más, akár kórokozó gombákkal szemben az élettérért és tápanyagokért folytatott harcban.

2. Parazitizmus

Régóta ismert, hogy egyes gombák más gombafajokat képesek parazitálni.  Egyes Trichoderma-fajok néhány óra vagy nap alatt teljesen körülveszik és beborítják a gazdaszervezetet, enzimeikkel feloldva a másik gombafaj hifáit.

3. Másodlagos metabolitok kiválasztása

A Trichoderma-fajok számos baktériummal, élesztőgombával és gombával szembeni antagonista hatású, valamint a haszonnövényekre gyakorolt ​​jótékony hatású vegyületet (peptidek, savak, szteroidok, stb.) termelnek anyagcsere-folyamataik során. Ez utóbbi hatásra nő a növényi biomassza, a termés mennyisége és a gyökér tömege, erősebben elágazó gyökérrendszer jön létre.

4. Tápanyag-mobilizálás

Számos kísérlet során bizonyítást nyert, hogy e gombafajok fokozzák a növények tápanyagfelvételét, makro- és mikroelemek esetében is. A leginkább kutatott terület talán a Trichoderma fajok foszforfeltáró képessége. Az oldhatatlan foszforformák mobilizálásában, feltárásában enzimrendszerük és az általuk kiválasztott szerves savak is segítségükre vannak.

5. Növényi rezisztencia kialakítása

A Trichoderma-gombák – ahogy láttuk – többféle módon gátolhatják a kórokozó szervezetek növekedését. Mindezek mellett képesek ún. szisztémás védekezési választ (indukált szisztémás rezisztenciát /ISR/) kiváltani a növényekből, mind a gyökéren, mind a levélen keresztül. Ennek jelentősége abban áll, hogy a kórokozók általi támadás esetén a növény gyorsabb és hatékonyabb immunválasszal reagál.

2022-ben A Phylazonit Kft. Phylazonit TrichON néven vezette piacra újgenerációs Trichoderma készítményét. E mikrobiológiai készítmény Trichoderma asperellum törzse a fentiek szellemében:

  • szimbiózisban él a növények gyökereivel, a káros mikroorganizmusok életterét jelentősen beszűkíti;
  • foszformobilizációval a kötött foszfort elérhetővé teszi a növény számára;
  • növényihormon-jellegű vegyületeket termel, amelyek fokozzák a gyökér-növekedést;
  • segítséget nyújt a növénynek az abiotikus stressz elleni védekezésben.

A piacon lévő legtöbb termékkel ellentétben nincs szükség több kilogrammnyi készítmény kijuttatására hektáronként, dózisa csupán 100 gramm/ha. Lehetőség van növényállományban történő kijuttatására is az ún. indukált rezisztencia kialakításához, melynek hektárdózisa csupán 20 g.

Nem esett róla még szó, de a Trichoderma asperellum gomba kiváló cellulózbontási képességgel rendelkezik. Így a növényi maradványokban kötött tápanyagok feltárását a szerves anyag bontásával, magas hatékonysággal végzi.

Felismerve e törzs szerves anyag-bontó képességeit, egy másik új, Phylazonit TrichON Tarlóbontó néven piacra kerülő készítményünkben is szerephez jut.

A szintén 2022-ben engedélyezett mikrobiológiai készítményünk:

  • jelentős cellulóz- és hemicellulóz képességgel rendelkezik, elbontja a talajban lévő növényi maradványokat;
  • segíti a növényi maradványokban lévő tápanyagok feltáródását;
  • a legfontosabb lebontó kórokozó gomba fajok (Aspergillus, Fusarium) fertőzési nyomását csökkenti azok tápanyagbázisának elbontásával.

Az egészséges élelmiszerek iránti fogyasztói igények növekedésével, a dráguló inputanyagok miatt optimalizálni kényszerült inputfelhasználással, a fenntarthatósági követelmények fokozódásával e mikrobiológiai biostimulánsok felhasználása folyamatosan a technológiák részévé válik. A Phylazonit Kft. mikrobiológiai termékpalettája e célok mentén segíti napjaink és a jövő gazdálkodóit.

*A Phylazonit Trichon mikrobiológiai készítményként a vetéssel egy menetben kijuttatva vagy tarlóbontásra használva 2 pontot, állománykezelésre használva pedig 1 pontot ér az AÖP-ben!

*Az Agrárminisztérium előzetes tájékoztatása alapján a végleges listák a közlönyben kerülnek kihirdetésre.

Aktuális AÖP információkért keressenek bennünket a weboldalon:
https://phylazonit.hu/aop/

Szakmai tanácsadásért pedig a tanácsadóinknál:
https://phylazonit.hu/tanacsadoi-halozat/

Phylazonit NG