fbpx

Mikortól lesz a szomszéd tyúkja szabad?

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 18.

A tyúkok ketrecben való tartásának tilalmáról szóló törvényt a parlament elé terjesztették Szlovákiában. A jogszabálytervezetet benyújtó képviselő szerint két fő indok támasztja alá a törvényi korlátozást: a szlovák ketreces tartási körülmények „embertelenek”, valamint az üzletláncok jelentős része kijelentette, 2025-től csak szabadtartású tyúkok által tojt tojásokat fog forgalmazni.

Tyúk ketrecben
A tojás többsége még mindig a ketreces tartásból származik Szlovákiában is és nálunk is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Szlovákiában a teljes tojásállomány 75%-a ketrecben érkezik a polcokra

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a törvénymódosítási javaslatot minél hamarabb el kell fogadni, mivel a késlekedés évente növeli az áttérés költségeit. A kimutatások szerint 2020-ban 50 millió euróba került volna a szlovák gazdaság szabadtartásra való átalakítása, 2023-ban már 75 millió eurós összeget is elérheti.

A legbiztonságosabb és legjobb minőségű élelmiszerekkel rendelkező országok, mint Luxemburg, Svédország, Németország, Ausztria vagy akár Csehország már átálltak, vagy megkezdték a folyamatot, és fokozatosan átállnak a szabad tyúktartásra.

A tojásár és a tartási mód összefüggései

Egyes országokban a tojás ára nincs feltétlenül összefüggésben a tyúktartás módjával. Ausztriában ugyanannyiba kerül a hagyományos háztáji tartásban keltett tojás, mint a ketreces tartásból származó – hangzott el a szlovák képviselőházban. Ezt az osztrák piaci kimutatások azonban nem erősítik meg.

Az osztrák tojásár alakulása, táblázat
A tojásárat általában befolyásolja, hogy milyen tartásmódból érkezett, még Ausztriában is (grafikon/adatok: Horizont Média/AgrarMarktAustria)

A törvényjavaslat egyelőre nem kapott többségi támogatás, mivel hiányolták a támogatási tervet, ami biztosítaná az átállás financiális hátterét.

Az uniós szabályok?

Mindezt azzal együtt kell kezelni, hogy az Európai Parlament megszavazta, a brüsszeli bizottság állást foglalt, miszerint a hatástanulmányok elkészülte után, 2023-ban tervezik kidolgozni azokat az uniós szabályzókat, melyek várhatóan 2027 végével megtiltanák valamennyi baromfi- és nyúlféle ketrecben tartását.

Közben elkészült az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (European Food Safety Authority, EFSA) legújabb tanulmánya, melyben a megfogalmazott követelmények betartása – agrár és gazdasági szakemberek szerint – súlyos károkat okoznának a csirke- és tojástermelőknek.

Azt is ki kell emelni, hogy egyelőre a madárinfluenza kapcsán még nem is vizsgálták a szabad tartás hátrányait, illetve a védekezés és a termelési költségek alakulását.

Forrás: Új Szó