fbpx

Az állomány leölése folyamatban van – madárinfluenza

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 08.

Lúdtelepen és fogságban tartott madaraknál igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Nébih laboratóriuma. A dél-alföldi vármegyében a védő- és megfigyelési körzeteket kijelölte az állategészségügyi hatóság, az állomány leölése folyamatban van.

Madarak és őzek
A vándorló madarak terjesztik a madárinfluenzát (fotó: Daróczi Csaba-Photography)

A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a vírus H5N1 altípusát

A békéscsabai telepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a betegség gyanújára. A Nébih laboratóriuma megerősítette a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték a 7.400 tömőlud leölését. Továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú megfigyelési körzetet.

Korábban Bács-Kiskun vármegyében tarolt a járvány

Komárom-Esztergom vármegyében fogságban tartott madarakban igazolta a madárinfluenza (szintén H5N1) jelenlétét a hatóság. Itt területi és egyéb korlátozások elrendelésére nincs szükség, azonban a szakemberek intézkednek az érintett állatok leöléséről.

Március első hetében Bács-Kiskun Vármegyében az átfertőzések vitték el a baromfiállományokat. Kiskunmajsán, Bócsán, Bugacon broiler csirkék, tömő és pecsenye kacsák, tojó tyúkok estek áldozatul a járványnak.

Fontos az állattartók felelősségteljes magatartása, a vonatkozó előírások és korlátozások betartása a további fertőzések megelőzése érdekében.

A védekezést szolgáló járványvédelmi előírásokról, valamint a madárinfluenza kitörésekről a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak az agrártermelők és az érdeklődők.

Forrás: Nébih/Sajtóközlemény