fbpx

Lesz elég baromfi és tojás? – ez itt a kérdés

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 08.

Veszélyben a baromfiágazat – a legújabb állatjóléti javaslatcsomag kapcsán hívja fel a figyelmet a realitásokra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szakemberek szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (European Food Safety Authority, EFSA) legújabb tanulmányában megfogalmazott követelmények betartása súlyos károkat okoznának a csirke- és tojástermelőknek.

Tyúk
A legújabb állatjóléti javaslat drasztikusan csökkentené az állománysűrűséget (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Egyoldalú a megközelítés, csak állatjóléti szempontok érvényesülnek

A hivatal a csirkék és a tojótyúkok állatjóléti feltételeivel kapcsolatban fogalmaz meg ajánlásokat az Európai Bizottság számára. Az EFSA honlapján olvasható összefoglalóból kiderül, hogy a szakértőik egyebek között a ketreces tartás beszüntetését szorgalmazzák, és azt kérik, hogy egy állatra több hely jusson a telepeken.

A NAK és a Baromfi Termék Tanács (BTT) rámutat, hogy az EFSA-ajánlások kizárólag állatjóléti szempontokat vesznek figyelembe, a súlyos környezetvédelmi, gazdasági és szociális következményekkel nem számolnak. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar legfontosabb feladata, hogy megfelelő mennyiségű, minőségű, biztonságos, megfizethető és környezeti szempontból is fenntartható termékekkel lássa el a fogyasztókat. Ezen alapcélok megvalósulását sérthetik azok a javaslatok, amelyeket az EFSA közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmánya tartalmaz.

Az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) is ellenzi az állománysűrűség szigorú, az EFSA javaslata alapján több mint 70 százalékos csökkentését. A szervezet szerint ez éppúgy fenntarthatatlan gazdálkodási feltételeket teremtene, mint az EU-konform ketreces rendszer betiltása. Az uniós szabályozás mind állatjóléti, mind élelmiszerbiztonsági szempontból világszinten is a legszigorúbbak közé tartozik már most, miközben az EU-n kívülről behozott termékek előállítási körülményeit nem ellenőrzik.

Tojás
A javaslat elfogadásával csökkenne a termelés hatékonysága (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A nem piaci alapú változtatásnak sok kedvezőtlen hatása lehet

Az amúgy is szűkülő erőforrások felhasználása pazarlóbbá válna a javaslatok elfogadásával, csökkenne a termelés hatékonysága és versenyképessége, emelkednének a költségek, nőne a környezetterhelés, a baromfiágazat kevesebb terméket állítana elő drágábban, nagyobb élelmiszer- és élelmezésbiztonsági kockázattal.

A fenntarthatatlan termelési rendszer nemcsak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar alapfeladatával ellentétes, hanem a fogyasztói és társadalmi érdekekkel is. Az európai fogyasztók és termelők érdekeit és biztonságát a harmadik országokból érkező élelmiszerek uniós követelmények szerinti, szigorú ellenőrzése szolgálná. A BTT és a NAK ezért határozottan ellenzi az EFSA ajánlásait.

Forrás: NAK