fbpx

Bő egy hét lemaradásban a kalászosok és a repce

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 04.

Régiónként eltérő a helyzet, de a sok csapadék miatt kialakult belvíz késlelteti a tavaszi munkákat Németországban. A felázott és járhatatlan termőföldeken nem tudnak a gazdák vetni, illetve az őszi vetések lombtrágyázása, kezelési is elmaradnak.

Belvizes mezőgazdasági terület
A német gazdák munkáját nehezíti a szeszélyes időjárás (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Van ahol csúsznak a munkák, nem bírja a gépeket a felázott talaj

A gazdák többsége jól halad a tavaszi munkákkal, a vetés és a műtrágyázás tervek szerint halad. A sok csapadék miatt a kaszálók is szépen zöldelnek, voltak olyan állattartók, akik már a takarmánynak valót is tudtak kaszálni.

Az agrártermelők közel negyede azonban arról számol be, hogy munkájukat lassítja a csapadék, a magas talajvíz. Németországban 22 éve ez volt a legcsapadékosabb március, amit változékony, szeszélyes április követett. Le kellett állni a gépi munkákkal, illetve az árokmarókat kellett elővenni/beszerezni a többletvíz elvezetéséhez.

A növények lassabban fejlődnek, nem érik el a szokásos szintet

Az évszakhoz képest hideg idő miatt a kalászosok és a repce hét-tíz napos lemaradásban vannak a többéves átlaghoz képest. A változékony áprilisi időjárás hátráltatta a növények fejlődését, egyben kedvezett a kórokozók túlélésének és megtelepedésének, melyek a meleggel egyre jobban elterjedhetnek.

Május még hoz esőt az időjósok szerint, a német gazdák egy része ennek nem nagyon örül, de próbálják a többletvizet befogni, és tárolni a későbbi, csapadékmentes időszakokra.

Tavaszi munka a földeken
Itthon jól haladnak a gazdák a tavaszi munkákkal (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Eközben Európa déli részein már aszály van, a spanyol mezőgazdaság szenved a szárazságtól, olasz területeken is a vízgyűjtők és -tározók alacsony szinten vannak.

Itthon a tavaszi munkák jól haladnak, a korábbi belvizek elvezetésre kerültek, illetve felszívódtak. Az április esők többnyire biztosították a megfelelő talajnedvességet a vetésekhez.

Forrás: agrarheute