fbpx

Az ország legkorszerűbb korrekciós jelszolgáltatása

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 14.

Jelképes indítógomb segítségével hozták működésbe hazánk legújabb, egyedülállóan korszerű precíziós helymeghatározást segítő korrekciós jelszolgáltatását, melyben immár országos lefedettség mellett valamennyi globális helymeghatározó rendszer jelei foghatók.

 

Indul a korrekciós jelszolgáltatás
Országos lefedettséget garantál az egyedülállóan korszerű technológia (Fotó:
AXIÁL, Sajtóközlemény)

 

Dr. Nagy István agrárminiszter méltatta a mérföldkövet jelentő fejlesztést

A szeptember 13-án tartott rendezvényen ünnepélyesen elindított korrekciós jelszolgáltatás szerepe, hogy a műholdas helymeghatározás precíziós növénytermesztési feladatokhoz alapvetően elégtelen teljesítményét javítsa és elérhetővé tegye az akár 2 centiméteres pontosságot.

Ilyen korrekciós jelek közül az indítási ceremónián bemutatott új fejlesztésű megoldás az első hazánkban, mely teljes országos lefedettség mellett valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer – GPS, GLONASS, GALILEO és BeiDou – jeleit tartalmazza.

Ennek köszönhetően a stabil precíziós helymeghatározáshoz minimálisan egyszerre szükséges 10-12 műholdnál jelentősen többhöz tudnak kapcsolódni a felhasználók, ami páratlan megbízhatóságot jelent. Ráadásul az RTK (valós idejű kinematikus mérés) és a VRS (virtuális referenciaállomás hálózat) technológiákra épülő rendszer kevesebb bázisállomással, ezáltal kevesebb energiafelhasználással üzemeltethető, fenntartható megoldás.

 

Indul a korrekciós jelszolgáltatás
A műholdas helymeghatározás precíziós növénytermesztési feladatokhoz biztosítja a feltételeket (Fotó: AXIÁL, Sajtóközlemény)

 

A forradalmi korrekciós jel szerepe elsősorban várhatóan az agrárszektorban lesz jelentős

A mezőgazdaságban a precíziós gazdálkodási megoldásokhoz nélkülözhetetlen pontosságot és megbízhatóságot fogja garantálni, de a fejlesztés teret nyerhet az autóipar önvezetéssel kapcsolatos innovációiban vagy akár a jövő IoT (Dolgok Internete) megoldásaiban, illetve intelligens drónok vezérlésében is.

Az új szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúrát – az Európai Űrügynökség anyagi támogatásával – a kecskeméti székhelyű Infobex Kft. építette ki és üzemelteti, a stratégiai szintű informatikai megoldásokkal foglalkozó cég a korrekciós jelszolgáltatást több iparág számára is kínálja, kiemelve a termékben rejlő hatalmas potenciált.

„A XXI. század elején kezdődő iparági összefonódás a távközlés és az informatika esetén volt látványos. A folyamat nem állt meg, az informatika már minden területen nélkülözhetetlen, ez már senki számára nem kérdéses. Most azt a korszakot éljük, amikor az űrben használt technológiák vagy az azok által létrejött információk épülnek be a mindennapi folyamatainkba.“ – mondta Németh Zoltán, az Infobex Kft. fejlesztésben résztvevő projekt managere.

 

A kifejlesztett RTK korrekciós jel használatára elsőként az AXIÁL Kft. szerződött

A mezőgazdasági gépkereskedelemmel foglalkozó meghatározó hazai szolgáltató mAXI-NET 2.0 néven értékesíti a fejlesztésre épülő korrekciós jel szolgáltatását.

A gépekhez és precíziós eszközökhöz tesztüzemben már augusztus közepe óta elérhető értéknövelt megoldásról Harsányi Zsolt, a cég tulajdonos-ügyvezetője így nyilatkozott: „Az M2M alkalmazások időmegtakarítást és kockázatcsökkentést eredményeznek, ugyanakkor jelentősen képesek csökkenteni az energiafelhasználást és a környezetszennyezést is. Az AXIÁL Kft. elsőként élt a lehetőséggel, hogy az Infobex Kft. által kiépített rendszeren alapuló 4GNSS korrekciós jelszolgáltatás összes fenti előnyét partnerei számára elérhetővé tegye Magyarország teljes területén.“

 

Indul a korrekciós jelszolgáltatás
Időmegtakarítás, kockázatcsökkenés, csak pár pozitívum, mely a technológiában rejlik (Fotó:
AXIÁL, Sajtóközlemény)

 

A célunk egy tudásalapú, innovációra építő, versenyképes és sikeres agrárium megteremtése

Az indítási ünnepségen részt vett Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora és jelen volt Dr. Nagy István, hazánk agrárminisztere, aki ünnepi beszédében többek között a fejlesztés teljes agrárszektorra és Magyarország versenyképességére gyakorolt hatását is méltatta: „A precíziós mezőgazdasági technológia lehetővé teszi a piac által elvárt minőség és mennyiség előállítását és csökkenti a termelés kockázatait. Nemzetünk jövője szempontjából rendkívül fontos a magyar vidék gazdaságának és erőforrásainak megőrzésén túl, annak megújítása is. A célunk éppen ezért egy tudásalapú, innovációra építő, versenyképes és sikeres agrárium megteremtése.“

 

Forrás: AXIÁL, Sajtóközlemény