fbpx

Hikari: a japánoknak a fényt, a gazdálkodóknak pedig a megoldást jelenti

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 augusztus 30.

A hagyományos SUMIVERSITAS szakmai napot első alkalommal rendezte meg a Sumi Agro Kft. online módon. A most interaktív rendezvény immár kilencedik alkalommal szólította meg az ifjabb növényvédős korosztályt.

– Ahhoz, hogy jó terméseredményünk legyen, sok technológiának kell megfelelőnek bizonyulnia. A mai napon bemutatjuk azt az új, jelenleg napraforgóban szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező termékünket, mely a Hikari, azaz japánul a fény nevet viseli. Ez egy olyan alternatívát jelenthet, ami egy új, eddig nem ismert, innovatív technológiát ad a termelő kezébe napraforgóban, és bízunk benne, hogy a későbbiekben repcében is használható lesz – hangzott el Wirth László ügyvezető igazgató köszöntőjében.

Kíméletes és hatékony

Az új deszikkálótechnológiát Jáger Ferenc fejlesztési és engedélyezési igazgató mutatta be:

– A HIKARI egy kíméletes és hatékony deszikkáló szer, melyet július 15-től szeptember 30-ig napraforgóban állományszárításra, illetve érésgyorsítóként lehet alkalmazni. Bár a napraforgó deszikkálása még előttünk van, de úgy gondoltuk, hogy bemutatnánk néhány – a tavalyi évjáratból származó – több helyszínes üzemi kezelést. Ez a deszikkáló szer kíméletes, mert az olajbeépülést nem gátolja, és a magcsírára sincs hatása, tehát vetőmagtermesztésben is használható. A HIKARI hatékony, mivel a deszikkálás alapkövetelményének: a mag, kaszat nedvességtartalmának csökkentéséhez tökéletesen megfelel.

HIKARI-kísérletek

A nagyüzemi kezelésekre több hazai helyszínen 10 hektáros kísérleteket állított fel a Sumi Agro Kft. A helyszínekről fotókat tekinthettek meg a nézők: – Bogyiszlón, annak ellenére, hogy jelentős mennyiségű, 26 mm eső hullott a kezelés utáni két hétben, a 14. napra a szemnedvesség-tartalom így is 10% körül volt. Balatonfőkajáron a betakarítás a 21. napon történt meg, ekkor a kaszatnedvesség-tartalom 9,8% volt. Andocson a kezelés után 5. napi fotót láthattunk: itt a deszikkálási tünetek már jól látszódtak, a szemnedvesség a 12. napon, amikor megtörtént a betakarítás, már 9% alatt volt. Abonyban egy üzemben láthattuk a glifozát és a HIKARI-kezelés hatékonyságát: a 9. napon a glifozát esetén 9,2%, míg a HIKARI 8,8%-os kaszatnedvesség-tartalmat adott. Kiskunlacházán jól látszott, hogy a 14. napon a napraforgótábla teljesen kész volt a betakarításra, itt a szemnedvesség 9% volt. Megyaszóról a 14. napról, a betakarítás idejéről volt kép: a szemnedvesség 8,1%, HIKARI-kezeléssel. Nagyrédén a glifozáttal 9,2%, míg a HIKARI-val 8,7% a 12. napon az eredmény.

– Tedejen is jelentős eső volt a kezelést követő időszakban, de a 15. napon a szemnedvesség így is kedvező, 10,1% volt. Rakamazon a 11. napon takarítottak be: 8,9% kaszatnedvességgel. A HIKARI összességében mind a diquatos, mind a glifozátos kezeléssel szemben messze megállja a helyét, beszéltek helyettünk a száraz tények…

Csomagban kapható

A HIKARI kereskedelmi gyűjtőcsomagban kapható, amely 1 × 3,75 liter KABUKI gyomirtó szert és 2 × 5 liter TOIL-t tartalmaz. A KABUKI mellett a TOIL-nak köszönhetően egy hatásfokozót és egy elsodródásgátló hatású adalékanyagot is kapunk a csomagban. Az 5 hektáros kiszerelés 3,75 liter KABUKI-t és 10 liter TOIL-t tartalmaz, így a hektáronkénti dózisa ¾ liter KABUKI és 2 liter TOIL. A gyártó javaslata, hogy először mindig a TOIL-t adjuk a permetléhez. A napraforgó-deszikkálási javaslat: 25-35% kaszatnedvességnél, a betakarítás előtt 14-21 nappal kell kijuttatni.

A HIKARI megbízhatóan egyesíti, modellezi a természetes száradás előnyeit a deszikkálás által nyújtott, megismert és elvárt paraméterekkel a kaszat beltartalmi értékeit is figyelembe véve. Azaz, úgy képes csökkenteni a kaszat víztartalmát, hogy az olajbeépülés és a csírázási képesség sem sérül! Ez tényleg egyedivé és megkülönböztethetővé teszi a piacon!