fbpx

A halgazdaságok fejlesztésére közel 19 milliárd a keret

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 22.

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz keretében 18,9 milliárd forintot fordítanak az ágazat fejlesztésére. Az első felhívások idén kerülnek meghirdetésre, ezek a program végrehajtását segítik – mondta Erdős Norbert, az Agrármisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Szentgyörgyváron, egy akvakultúrában érdekelt vállalkozásnál tett látogatáson.

Halraj
Halraj (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

Beruházások támogatása a hazai akvakultúrában

„Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves halfogyasztás tovább növekedjen, ezért kiemelt figyelmet fordít a hazai haltermékek minőségi kérdéseire, valamint elismerésére” – indokolta az államtitkár az ágazat támogatását.

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz keretében 18 milliárd forintot különítettek el az ágazat fejlesztésére. A program végrehajtását segítő felhívások idén kerülnek meghirdetésre, majd a következő ütemben, a beruházási célú pályázatok megjelenése 2023-ban várható.

A program célja a meglévő akvakultúra termelő és halfeldolgozó vállalkozások korszerűsítése, versenyképességük növelése, új feldolgozók létrehozása.

Az utóbbi években emelkedett a haltermékek száma a kereskedelemben és a vendéglátásban

Négy évvel ezelőtt 27-ről 5 százalékra csökkent a hal áfáját, ez is hozzájárult ahhoz, hogy több család asztalára kerül ebből az egészséges ételből. A magyar halak finomak, fogyasztásuk rendkívül egészséges. Emelkedett a haltermékek száma a boltok polcain, és folyamatosan gyarapszik a halat kínáló éttermek és büfék száma is. Ennek köszönhetően az elmúlt 10 évben nőtt a halfogyasztás mennyisége.

A hazai haltermelés, grafikon
A magyarországi haltermelés éves alakulása (Infografika: MTI)

A cél, hogy az egy főre jutó halfogyasztás 6,73 kilogrammról 2023-ra egy kilogrammal növekedjen. A magyar termelésű minőségi halakat és a hazai haltermékeket vásárlók hozzájárulnak az akvakultúra-ágazat megmaradásához, amely az ország számos területén fontos szerepet tölt be a vidéki népesség foglalkoztatásában – mutatott rá a hazai termékek fogyasztásának jelentőségére az államtitkár.

Az itthon előállított haltermékek fogyasztása környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen nem a több ezer kilométerről, fagyasztva idehozott tengeri halakat részesítjük előnyben.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc