fbpx
938731

Nő a kéknyelv-betegség veszélye

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 18.

A Magyarországra érkezők között is volt érintett állat.

Szúnyogokon keresztül terjed

Tavaly óta két német, észak-nyugati tartományban nő a kéknyelv-betegség fenyegetése. Kezdetben a vírus Belgium és Hollandia felől terjedtek kelet felé, s idén márciusig ebruár közepéig a Friedrich Löffler Intézet (FLI) nemzeti referencialaboratóriuma 39 járványkitörést azonosított Alsó-Szászországban és Észak-Rajna-Vesztfáliában. A tudósok májustól a kéknyelv-betegség 3-as szerotípusú járványkitörésének megnövekedett kockázatára számítanak, és felhívják az állattartók figyelmét egy lehetséges járványveszélyre. A kéknyelv-betegség vírusa kisméretű, szúnyogokon keresztül terjed, amelyek a nyári hónapokban aktívak és továbbadják a betegséget. Az FLI szerint májustól különösen nagy a szezonális fertőzés kockázata. Nagy a kockázat akkor is, amikor a kérődzőket az érintett területekről szabad területekre szállítják. Nehéz hatékonyan megakadályozni a vírus terjedését. Bár a védőoltások megvédhetik a fogékony juhokat és szarvasmarhákat, jelenleg nem áll rendelkezésre jóváhagyott vakcina a 3-as szerotípus (BTV-3) ellen. 

Az intézet szerint a 8-as típusú vírussal 2006 és 2010 között szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy a klinikai tünetekkel szemben a vakcinázás a legjobb védelem. A hollandiai járvány után több vakcinagyártóval is felvették a kapcsolatot. Az FLI szerint egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy mikor és milyen mennyiségben lesz elérhető egy engedélyezett vakcina.

Ide is érkezett, fontos a megelőzés

Idehaza tavaly októberben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvarmarhák vizsgálatát. Nyártól a Magyarországra érkező, fogékony, 59 állatszállítmányban 3800 szarvasmarhából a vizsgálat idején már csak mintegy 1150 állatot tartottak hazánkban, a többit harmadik országokba exportálták. Összesen csaknem 1700 mintavétel és laboratóriumi vizsgálat történt, és 15 import, nem vakcinázott állatnál beigazolódott, hogy korábban találkoztak már a vírussal, megfertőződtek és áthangolódtak. Bár e szarvasmarhák fertőzésveszélyt nem jelentenek, az eredmények azt mutatták, hogy Magyarország kéknyelv-betegség mentességének megőrzése szempontjából kulcsfontosságú a megelőzés: a vírus terjesztésében szerepet játszó szúnyogok elleni védekezés, valamint a karantén előírások szigorú betartása. A Nébih információi alapján a korlátozások bevezetése óta sem szarvasmarha, sem juh vagy kecske szállítmány nem érkezett Magyarországra Hollandiából, valamint más tagállamok fertőzött területeiről – írta a Nébih tavaly novemberben. A fertőzést közvetítő törpeszúnyogok aktivitási időszaka a hideg idő beköszöntével megszűnt, de a hivatal felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy az érintett országokból származó állatok vásárlása esetén különös gondossággal járjanak el, az előírt kezeléseket, vizsgálatokat, karanténozást minden esetben teljesítsék.

A haszonállatokat fenyegető betegségekről legutóbb ebben és ebben a cikkünkben írtunk.