fbpx
247815

Hús, hús: újabb brutális nyitás Kína és Brazília között

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 18.

Egyetlen nap alatt majdnem 40 húsfeldolgozó kapott engedélyt, hogy Kínába exportáljon.

96 új piac rövid időn belül

A brazil kormány keddi közleménye szerint 38 további húsüzem engedélyt kapott, hogy termékeket áruljanak Kínának, ami szerinte történelmi lépés volt, mivel mindkét ország ünnepli diplomáciai kapcsolatának 50. évfordulóját.

Kína a brazil marha-, sertés- és csirkeexport fő célpontja a brazil állam szemében. Az ázsiai óriás tavaly 2,2 millió tonna húst importált Brazíliából több mint 8,2 milliárd dollár értékben – áll a két ország diplomáciai kapcsolatának 50. évfordulóját üdvözlő közleményben. A 38 új engedély 8 csirke-, 24 szarvasmarha-vágóhídra, egy marhahús-feldolgozó egységre és öt csirke-, sertés- és marhahúsraktárra vonatkozó kiviteli engedélyt tartalmaz. A feldolgozó létesítmények egy része idén januárban távauditáláson esett át, míg mások tavaly decemberben kaptak helyszíni értékelést.

Brazília egyébként nagy exportpiaci offenzívában van: a brazil mezőgazdasági termékek 96 új piaca nyílt meg a jelenlegi ciklus eleje óta. Így összességében a Kínába exportáló brazil húsüzemek száma 146-ra emelkedik.

szarvasmarha

Kína amúgy nem válogatós

… és mint többször írtunk róla, intenzíven diverzifikálja beszállítói körét. Nemrég megérkezett az első orosz sertéshússzállítmány a kínai piacra, miután Kína tavaly szeptemberben feloldotta az orosz sertéshús-importra vonatkozó korlátozásokat. Az első kontingens nem volt túl nagy, mindössze 27 tonna, s a kínai hatóságok részéről meglehetősen komoly minőség-ellenőrzés, élelmiszerbiztonsági előkészület előzte meg az oroszok beszállítói engedélyének kiadását. erre azért volt szükség, mert – akárcsak a búzával – korábban 15 évig az orosz eredetű sertéshússal szemben is minőségi kifogások voltak.