fbpx

A hatékony nitrogén- és cinkpótlás

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 26.

Az ásványi tápelemek közül a növények életfolyamataihoz vitathatatlanul a legfontosabb a nitrogén. Ezt a tápelemet kultúrnövényeink szinte az egész tenyészidőszak folyamán nagy mennyiségben igénylik.

A kukorica termesztési gyakorlatában még nem elterjedt a nitrogéntartalmú folyékony fejtrágyák használata, részben azért, mert az utóbbi évekig nem álltak rendelkezésre biztonságosan felhasználható termékek. Használatuk azonban mindenképpen indokolt, hiszen a kukorica folyamatosan jelentkező, nagy nitrogénigényének kielégítéséhez kiváló megoldást nyújtanak.

A Kwizda kínálatában ilyen termék az Azospeed Cink (kukorica), ami szokásos az Azospeed-ben már jól megszokott tápelemeket kívül cinket is tartalmaz kelátformában.

Cink nélkül nem megy!

A mikroelemeknek óriási szerepük van a kukorica termésének kialakulásában. Már 5-6 leveles állapotban elkezdődik a csődifferenciálódás, ez cink hiányában zavart szenved, és máris elveszítjük a vetőmagban rejlő genetikai potenciál 15-25%-át! Tetézi a bajt, hogy a hazai talajok nagyrésze cinkhiányos (lásd az 1. ábrát), illetve azt se felejtsük el, hogy például 10 tonna kukoricaterméssel közel 0,4 kg cinket viszünk le a területről!


1. ábra

Kézenfekvő megoldás tehát együtt gondoskodni a nitrogén- és cinkellátásról, amit az Azospeed Cinkkel könnyedén meg tudunk tenni.

Használatát a következőképpen javasoljuk:

Kultúra Fenológia Adag Cél
Kukorica 5-6 leveles állapottól címerhányásig 15-20 l/ha N- és Zn-ellátásra
Minden növényvédelmi kezeléssel egy menetben 5 l/ha adjuvánsként