fbpx

Az Év Agrárembere – Feldolgozó-, élelmiszeripar kategória

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 11.

Az Év Agrárembere – 2018 jelöltjei Feldolgozó-, élelmiszeripar kategóriában:

Kárász Rita

Feldolgozó-, élelmiszeripar kategória

A hagyomány és a tradíció mindig is hozzátartozott a soltvadkerti Kárász Rita kistermelő életéhez. Prémiumkategóriás szörpöket és lekvárokat készít gyümölcs és gyógynövény alapanyagokból: különlegességüket a magas beltartalmi érték adja. Termékeit főként éttermek, cukrászdák, gourmet és italszaküzletek, valamint delikátesz üzletek számára értékesíti.

Rita bodzavirág szörpje 2015 óta HÍR védjegyes termék. Málnaszörpje nemzetközi nagydíjat nyert, 2015. évben pedig az év szörpjévé választották. A „Rita Házi Szörpfőzdéje” tevékenység bekerült a Bács-Kiskun megyei értéktárba agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában. Kakukkfű szörpjét 2017. év legjobb gyógynövény szörpjévé választották, idén pedig a homoktövis szörpje az „Év Szörpje” díjat érdemelte ki.

A megalakulás alatt lévő Magyar Szörp és Lekvárkészítők Egyesületének elnöki pozícióját tölti be. Tervei között szerepel a kistermelők és kisüzemek által készített termékek országos versenyének szervezése mellett a szakmai továbbképzésük is.

Feldolgozó-, élelmiszeripar kategória

Két évvel ezelőtt létrehozták a Nemzeti Szörp és Lekvárversenyt a kistermelői és kisüzemi termékek minőségi kontrollálása, valamint termékeik népszerűsítése érdekében. A versenyre nevezett termékeket a megmérettetés után minden évben jótékony célra ajánlják fel nehézsorsú gyermekeket segítő alapítványok és egyesületek számára. Rita rendszeresen szakmai tanácsokkal segíti kistermelőtársait országszerte.

Hollósy Tibor

Feldolgozó-, élelmiszeripar kategória

A kétgyermekes Hollósy Tibor már igen fiatalon kötődött a mezőgazdasághoz, főként a feldolgozáshoz. Állattenyésztő üzemmérnökként végzett, majd a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen tanult agrármérnök szakon, ahol Tempus ösztöndíjasként egy évet tölthetett a bolognai agráregyetemen.

Friss diplomásként helyezkedett el jelenlegi cégénél, a Kométa ’99 Zrt-nél, ahol először tolmácsként, majd az élőállat-felvásárlási osztályon dolgozott, miközben agrárközgazdász diplomát is szerzett. Jelenleg a vállalat ügyvezető-helyettese és beszerzési igazgatója.

Tibor a Hússzövetség elnök-helyettese, a NAK Somogy megyei szervezetén belül pedig élelmiszeriparért felelős alelnök. Társadalmi szerepvállalásokban való részvételeiért és szakmai tevékenységéért „Kaposvár Város Szolgálatáért” kitüntetést kapott. A Dél-dunántúli Regionális Sertésprogram aktív kezdeményezője. Rendszeresen felkérik a Kaposvári Egyetemre államvizsga-bizottsági munkára. Fontos számára a sport és az egészségtudatos életmód, s többször átúszta a Balatont.

A Kométa ’99 Zrt. támogatja a helyi iskolákat, kiemelten a sérült gyerekekkel foglalkozó intézményt. Számos sportrendezvény kiemelt támogatói is: legutóbb, a Tour de Hongrie kerékpárverseny szervezésében vettek részt, ahová kettő világhírű sportolót is meg tudtak hívni.

Feldolgozó-, élelmiszeripar kategória

Fő támogatói a Kaposvári Farsangi Félmaraton, valamint aktív támogatói a Wizzair és a Spar félmaraton versenyeknek, ahol ő és több kollégája is indul.

Porkert Krisztián

Feldolgozó-, élelmiszeripar kategória

Az agrármérnök Porkert Krisztián számára a mezőgazdaság nemcsak megélhetési forrás, hanem eszköz, amivel jobbá teheti környezete életét is. Szakmai pályafutását nagyüzemi szarvasmarha-takarmányozási specialistaként kezdte, majd 2006-ban barátjával, Nagy Pállal megalapították az NPK Charolais Kft-t, hogy vállalkozásukkal létrehozzák Közép-Európa legkiemelkedőbb Charolais tenyészállományát.

Sokat tanultak a francia példából: nemcsak a fajta 600 éves tenyésztési múltját tanulmányozták, de a hozzá kapcsolódó piaci viselkedést, marketingtervezést és az ottani gazdákra jellemző összefogást is.

Az első tenyészállatok 2009-ben érkeztek, s mára több mint 100 tehénnel és szaporulatával gazdálkodnak. Néhány éve új üzletágat is indítottak, azóta NPK Beef márkanéven forgalmazzák a prémium minőségű Charolais húst.

Szemléletében az önzésnek nincs helye: segíti a tenyésztőtársakat, mivel hisz a közösségépítés erejében. Társával megalapították a Fiatal Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületét, hogy minél többen elsajátíthassák módszerüket.

Azért, hogy a fogyasztók is megismerjék a fajta előnyeit, nagy jelentőséget tulajdonít többek között a szakmai kiállítások szervezésének és a sajtómegjelenésnek.

Feldolgozó-, élelmiszeripar kategória

Cégein keresztül számos sportolót támogatnak, akik közül idén is több Európa- és világbajnok került ki, valamint Michelisz Norbert és csapatával közösen támogatják a pécsi Szívbeteg Gyermekekért Alapítványt.

Itt adhatja le szavazatát: www.azevagrarembere.hu