fbpx

Nitrogén lombtrágyázás! Kiváltja vagy kiegészíti a N-pótlást?

Írta: - 2022 február 08. -Hirdetés

Nitrogént, de mikor és milyet?

permetezés
A kénes-nitrogén lombtrágyákkal jelentős mennyiségű ként, magnéziumot és mikroelemet is kijuttathatunk

Ma már mindenki tudja, hogy mennyi fejtrágyát fog kijuttatni az őszi vetésű növényekre és nagyságrendileg mennyit a tavaszi vetésűeknél. Szinte biztos, hogy kevesebbet, mint tavaly, és jóval kevesebbet, mint ami indokolt lenne. A folyékony nitrogén-oldat (UAN) jobb döntés, mert kevesebb csapadékkal is bemosódik, és kiegészíthető kénnel (Vulcan Profi S35), inhibitorokkal, mikroelemekkel. 

Lombon keresztül mit lehet elérni?

A növények nem egyformán tudnak tápanyagot lombon keresztül hasznosítani. Egy kalászos vagy a repce, de még a napraforgó is jobb alany a lombtrágyázáshoz, mint a kukorica. Ezért, ha van szilárd vagy folyékony nitrogénünk, akkor azt a kukorica, a napraforgó alá tegyük, és a nitrogén-lombtrágyából a kalászosokat és a repcéket permetezzük többször!

Vulcan RapidNS vagy Rapid21?

A korai lombtrágyázásoknál (akár egy gyomirtóval együtt) használhatunk RapidNS, azaz kénes-nitrogén lombtrágyát nagy mennyiségben (20-35 liter/ha). Aztán, ahogy a lombozat egyre erősebb lesz, és a lombtrágyának már többféle tápanyagot is kellene tartalmaznia, úgy inkább a RapidN21-et válasszuk! Virágzásba, mondjuk egy repce esetében, közepes (15-25 liter/ha) dózissal inkább a RapidN21-et használjuk!

permetezés
A nitrogén-lombtrágyákat használjuk több alkalommal, és közepes-nagy dózisban, egészen a szemtelítődés időszakáig!

2+1 akció?

A nitrogén-lombtrágyákat elég közepes vízmennyiség mellett kijuttatni, és egy tapadásfokozóval a levélre „ragasztani”. Ezért a Vulcanagro Kft. olyan akciót hirdet, aminek keretében 2 IBC nitrogén-lombtrágya mellé kedvezményként 1 IBC Vulcan Power-t adunk. A Vulcan Power ráadásul magas és összetett tápanyagtartalmú termék. Így a növény nemcsak nitrogénhez, de káliumhoz, aminosavakhoz, vitaminokhoz, mikro- és mezoelemekhez is hozzájut. 

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000

[email protected]

www.vulcanagro.hu

VulcanAgro