fbpx

Életre kel(t)ő védelem az FMC II. szántóföldi webkonferenciáján

Írta: Agrárágazat-2022/2. lapszám cikke - 2022 február 08.

Az évkezdő konferenciájáról és természetesen a növényvédelmi megoldásairól ismert FMC-Agro a még mindig tartó járványhelyzet miatt ismét online mutatta be a kutatásai eredményeit, a növényvédelem aktualitásait.

A fejlesztők is komoly feladatot kapnak manapság

A már bevezetésre került és a még fiókban várakozó uniós környezetvédelmi szigorítások kihívás elé állítják a kutatókat is. „Felértékelődnek a korábbi megoldások, korszerűsíteni kell a formulációkat, vagy épp kiterjeszteni a növénykultúrák körét, esetleg a kijuttatástechnológiát is újra lehet és kell gondolnunk” – így fogalmazott a rendezvényt megnyitó Kovács Gyula, az FMC-Agro Hungary Kft. ügyvezetője, és egyben az FMC közép-európai régióigazgatója. „Néhány éven belül több új gyomirtóval és gombaölővel jelentkezik az FMC, miközben már rendelkezésünkre áll az Arc™ farm intelligence rovarmonitoringapplikáció, az USA-ban pedig már debütált az a 3RIVE 3D technológián alapuló kijuttatási eljárás, amikor a hatóanyagot egy habrétegben helyezik közvetlenül a vetőmag köré”.

FMC
Fazekas Károly kereskedelmi igazgató és Kovács Gyula ügyvezető a webkonferencia megnyitóján

Lassan, de utolértük magunkat a kalászosok termesztésében?

„A technológia fejlődésével és a közben megfigyelhető klímaváltozással párhuzamosan a gyomosodás új feladat elé állított minket” – fogalmazta meg Takács Gábor területi szakmérnök az online fórumon. Az őszi kelésű gyomnövények közül a tyúkhúr, a nagy széltippan, a veronikafélék és a mezei árvácska jelenthetnek kihívásokat, míg a tavasszal kelő mezei acat és árvakelésű napraforgó okozhatnak komoly problémát a kalászosok gyomirtásában. Az őszi gyomirtásra egyértelmű megoldást tud nyújtani az FMC, a Battle® Delta és a Battle® Max használatával már a kezdetektől tiszta állományt tudunk elérni. Viszont mi történik, ha nem sikerült vagy épp meg sem történt ősszel a kezelésünk? Vagy éppen az árvácska- és veronikafélék felszaporodnak, akár már virágozni is kezdenek kora tavaszra? A hidegben is alkalmazható Aurora® 40 WG gyomirtó gyors és látványos megoldást fog adni, de ha más gyomok is megjelennek tavaszra, mint például a pipacs vagy az ebszékfű, akkor egy menetben az Aurora® Gold kombinációt javasolják a kora tavaszi kijuttatásra.

Ha pedig a kalászosaink bokrosodásának idejére jelenne meg a táblában az ebszékfű vagy épp a mezei acat, a ragadós galaj, a mezei tarsóka, az ebforrasztó zsombor vagy a pipacs, akkor a már jól ismert, széles spektrumú Granstar® SuperStar használata javasolt, amely az egyre többször megfigyelt napraforgó-árvakelés és a vadkender ellen is kiváló.

Stresszelő gabona. És a termelő?

A növénykondicionálók hatásait hosszan sorolhatnánk: van, amelyik az algatartalmával, a másik a mikro-, mezo- és makroelem-tartalmával, talajhatásával vagy épp aminosavszintjével tér el a társaitól, így vagy stresszt kezel, vagy kondicionál – vagy épp tápanyagfelvételt segít. A RhizoMagic™ mindezeket ötvözi, így ugyanaz a termék biztosíthatja számos növénykultúrának a „stresszmentes” fejlődést. Az online konferencián bemutatták ennek igazolására a Debreceni Egyetemen végzett kísérleteket is, de a legbeszédesebbek mégis a gyakorlati tapasztalatok voltak. Láthattuk például, hogy a teljes FMC kalászos növényvédelmi és növénykondicionálási technológia alkalmazásával az Agrofull Szikszó Kft. 250 hektáros területén a szerény talajadottság ellenére 6,7 t/ha-os üzemi átlagot elérve ugyanúgy bizonyított, mint a jobb adottságú Harangodmag Kft. 9,2 t/ha-os termésátlagánál.

A webkonferencián természetesen nem csak a kalászos gabonák termelőit igyekezett információval ellátni az FMC; így a napraforgó-termesztők már januári lapunkban kaptak technológiai ízelítőt, a kukoricatermesztést segítő növénytermesztési megoldásokat pedig a legfrissebb MezőHírszámunkban mutatjuk be bővebben. A konferencia pedig teljes terjedelmében visszanézhető az FMC Youtube csatornáján.

Sándor Ildikó