fbpx

A biológiai növényvédelem nyitott kapukat dönget, a megoldások már adottak

Írta: Agrárágazat-2021/12. lapszám cikke - 2021 december 12.

Az irány predesztinált, de a lépték még kérdéses

A biotermelés több mint fellángolás vagy egy szűkebb felvevőpiacot kiszolgáló kuriózum, ez mára nyilvánvaló. A Brüsszelből érkező rövid távú (2030-ra előirányzott) elképzelések radikálisan szeretnék növelni a biotermesztés arányát Európa-szerte. Bene Lászlóval, a Biohelp International értékesítési vezetőjével ennek realitásáról és a nemzetközi cég nyújtotta lehetőségekről beszélgettünk.

Bene László
Bene László

 

A fogyasztói szokások miatt változó piac generálja a biotermesztés mai reneszánszát? Ez valóban akkora, hogy egész iparág fejlődik a kiszolgálására?

– Egyrészt igen. Eredetileg is volt egy tudatos vásárlói réteg, ami persze megkövetelt egy termelői réteget (nem is muszáj azt boncolgatni, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás), viszont tagadhatatlan, hogy az uniós környezetvédelmi törekvések erre – szerencsére – rásegítettek. És ezt nem egy forgalmazó képviselőjeként, hanem sokkal inkább magánemberként is mondhatom, hisz a hatóanyag-kivonásokat mégiscsak az egészségünk érdekében kezdték meg. Minden biológiai növényvédelemmel foglalkozó vállalkozás, így a Biohelp International célja is az, hogy alternatívát adjon a kémiai megoldások csökkentésére, a hagyományos szerek rezisztenciatörésének megoldására és a feldolgozóipar szermaradvány-határértékeinek folyamatos csökkentésére. Hogy erre mekkora az igény? Már most óriási, és a szigorítások előretörésével persze ez tovább nő. És ne feledkezzünk meg a 2030-ra meghirdetett 25%-os elvárásról se.

Mi ez pontosan? És honnan kell eljutnunk erre az értékre?

– A biotermelés arányát drasztikusan szeretné növelni az unió. Ami most kb. 5% Magyarországon (ráadásul ebbe a kaszálók, gyepek is beletartoznak, így szó szerinti biotermelés kb. a területeink 3%-án folyik csak), azt kellene 25%-ra felemelnünk. Meggyőződésem, hogy ennyi idő alatt ez irreális, tapasztalataim alapján 10-15%-ra való növekedést bírna el a szakma, felkészülésben, utánkövetésben. Lássuk be, ennek edukációs és logisztikai feltételei ugyanúgy vannak, mint technológiaiak.

szőlő

A kertészek és gyümölcstermesztők a főbb felvevőpiaca a bio-növényvédelmi megoldásoknak, hisz rövid értékesítési láncban, hamar a fogyasztóhoz ér a termékük. Ez az ágazat önmagában tud ekkora változást (számokat) produkálni?

– Nem csak itt tapasztaljuk az elmozdulást. A hatóanyag-kivonások okán a konvencionális növénytermesztők is keresik a növényvédelmi megoldásokat, partnereink közel harmada már ebből a szegmensből jön. De a mindennapi valóság itt is felülírhatja a megszokást; az épp zajló műtrágya-áremelkedés, majd műtrágyahiány is felénk irányította a figyelmet. Szó szerint egyik napról a másikra ürültek ki a pelletáltbaromfitrágya-készleteink, a termelők már a tavaszi tápanyag-utánpótlásban is az alternatív megoldásokat keresik.

A bizalom alapja csak átmenetileg lehet a kényszer, de ez esetben történelmi hagyomány, valódi tapasztalat áll a háttérben. Osszuk meg olvasóinkkal ezt is!

– Hát, klasszikusan történelminek azért nem nevezhetjük, hisz Dr. Michael Gross osztrák biológus 1988-ban indította el Biohelp GmbH néven vállalkozását, amelyben, többedmagával, a hasznos élő szervezetek tenyésztésébe kezdett azzal a céllal, hogy az addig hagyományosnak mondott szintetikus hatóanyagú növényvédelmi eljárások helyett biológiai alapokon nyugvó megoldásokat találjon. Ezt a célkitűzést olyan jól sikerült megvalósítani, hogy mára Ausztria egyik legnagyobb biológiai hatóanyagú növényvédő szereket gyártó cége lett belőle.

Persze az osztrák valóság az nem Magyarország, nálunk sokáig még a szemlélet sem tartott itt. El kellett telnie 30 évnek ahhoz, hogy megalakuljon a Biohelp International GmbH (2017-ben), amelyben az osztrák vállalat az ottani legnagyobb integrátorral, az RWA AG-vel együtt már nemcsak Ausztriában, de nálunk és Romániában is megjelent egy bio növényvédelmi és növénytermesztési portfólióval a piacon.

Jól értem, itt akkor már vetőmagokkal is kiszolgálják a termelőt?

– Gyakorlatilag a teljes inputot vállaljuk, ebbe a vetőmag, a tápanyag-utánpótlás, a növényvédelem és persze az ehhez kapcsolódó szaktanácsadás is beletartozik. Növényvédelmi termékeink a hazai hatósági (Nébih-, Biokontroll Hungária-) engedélyekkel rendelkeznek, ezek közül csak példaként a legismertebbek: a zöldségtermesztőknél már ismert Dipel, a szőlőkben használt Wetcit vagy Vitisan, az almásokban pedig a Madex. És igen, már egészen a vetőmagkínálattól állunk a termelők rendelkezésére; az RWA háttere persze alapból garantálja a szántóföldi kultúrák jelenlétét, de a hibrid kukorica, a kalászosok vagy a napraforgó mellett például a töktermesztésben is sikereink voltak. De nem csak „saját márkásak” vagyunk: a palettánkon a Szegedi Gabonakutató hibrid kukoricái, aprómagjai, a Marton Genetics tönkölykalászosai is megtalálhatóak. Tápanyag-utánpótlásban pedig a Baromficoop Biofer pelletált fermentált csirketrágyapelletével értünk el kimagasló sikereket. A célunk továbbra is az, hogy minél szélesebb, folyamatosan bővülő kínálatot biztosítsunk a biotermesztőknek, de szem előtt tartva a konvencionális termelői igényeket is.

Sándor Ildikó