fbpx

A foci EB-től is a sertéshús áremelkedését várják júniusra

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 01.

Szűkül a kínálat, de több tényező miatt nő a kereslet – júniusban stabilan tovább emelkedhet a sertéshús ára.

Alacsony kínálat, magasabb árak

Németországban és az Európai Unió más országaiban a csökkent vágásszámok és vágási kapacitások ellenére sincs jelentős többlet sertéshúsból, mert a kínálat a korábbi állománycsökkentések miatt szűkös. Az élősertés-piac hetek óta kiegyensúlyozott, az árak általában stabilak – voltak eddig. Júniusban arra lehet számítani, hogy a tavasszal kialakult malachiány a hízósertés-kínálat csökkenésében is megmutatkozik. A pünkösdi szezont követik olyan közösségi események lesznek – a német sajtó a labdarúgó Európa-bajnokságot, de még a párizsi nyári olimpiával megélénkülő idegenforgalmat is idesorolja –, amik a vágósertés árának emelkedéséhez vezethetnek.

sertés vágóhíd

Árak, kínálat Európában

Európai jelentések szerint a belgiumi piac lendületben van, a belga vágóhidak élősúly-kilogrammonként legalább 2 centtel megemelték felvásárlási áraikat, és májusig nagyszámú malacot exportáltak Spanyolországba, és jól megy a kelet-európai értékesítés is.

Németországban még várniuk kell a termelőknek: az Állattenyésztési és Hústermelői Egyesületek Szövetsége (VEZG) május derekán, továbbra is 2,20 euró/kg vágósúlyban állapította meg az alapárat. Az Agrarmarkt Informations-GmbH (AMI) szerint a húsértékesítés a gyorsul.

Olaszországban az AMI húspiacra vonatkozó jelentései szerint a sertéshúsalapú grilltermékek nagyon jól fogynak, és nő a sertéshús-termékek exportja Dél-Koreába, Japánba; igaz, a sonkapiacra rossz hatással van az olaszországi afrikai sertéspestis-helyzet. Ott a vágósertésárak 1,6 euró/kg körüliek, míg a szabadon forgalmazott vágósertések irányadó árai 3,6 centtel, a szerződéses sertéseké pedig 2,5 centtel csökkentek élősúly-kilogrammonként.

Franciaországban az időközi árcsökkenés véget ért; az ár 2 euró/kg vágósúlynál stabilizálódott, de a hentesek igényei egyre nőnek – jelentette a Marché du Porc Breton.

Spanyolországban és Ausztriában is maradtak a stabil árak. Az élősertés-piac kiegyensúlyozott, de ott is szűkül a kínálat.

Stabil uniós átlagár

A május 12-ével záruló héten az EU Bizottság adatai szerint 100 kilogramm vágósúly után 219,6 euró súlyozott átlagot fizettek az E kereskedelmi osztályú vágósertésekért a tagállamokban. Ez kismértékű, 0,27 eurós, 0,1%-os növekedésnek felelt meg május elejéhez képest. A magyarországi, lettországi, lengyelországi, ausztriai és svédországi hízók valamivel magasabb, 0,3% és 0,8% közötti kiegészítést kaptak. Az előző hetivel megegyező árat fizettek többek között Németországban, Dániában, Belgiumban, Spanyolországban és Hollandiában a vágóhidak. Az a néhány ország, ahol kevesebb vágósertés fogyott, Bulgária, Románia és Szlovákia volt 0,7-1,5% csökkenéssel.