fbpx

Öregszenek a gazdák Európában – generációs problémák

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 07.

 Magyarországon generációs probléma, mint egész Euróban, hogy ki és hogyan veszi át a gazdaságok vezetését az idősebbektől. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) széles körű felméréssel próbálja meg feltárni az akadályokat, és meglelni az elhárítás módját.

 

Mezőgazdaság, generációs problémákMezőgazdasági termelők generációs problémáját ütközteti a NAK: digitalizáció és ki vezeti a gazdaságot (Fotó: Barna Ferenc)

 

A gazdaságok irányítóinak 35 százaléka 65 éves vagy idősebb

A Központi Statisztikai Hivatal 2020. évi Agrárcenzus felmérésében külön tárgykört kapott a gazdálkodók generációs jellemzői. A statisztika alapján megállapítható, hogy 2020-ban a gazdaságok irányítóinak 35 százaléka volt 65 éves vagy annál idősebb, ugyanakkor csupán 10 százaléka 40 évnél fiatalabb.

Továbbá a 65 évesnél idősebb magyar gazdálkodók 51 százaléka nem tudja, vagy még nem gondolkodott azon, hogy mi történik a gazdaságával a következő években. Egyéb nyilvántartások adatai is alátámasztják, hogy a gazdaságokat irányítók átlagéletkora emelkedik.

 

Generációs problémák

A NAK a megoldási lehetőségek kidolgozása érdekében összegyűjti a generációs problémákat és az érintett szereplők álláspontját. Ennek eszköze elsődlegesen egy széles körben kiküldött online kérdőív.

A kamara honlapján elérhető kérdőív 2021. június 30-ig tölthető ki, alapvetően a gazdaságokat átadni kívánók, illetve a tervezetten átvevők válaszait várják.

 

A magyar mezőgazdaság és a digitalizáció egymástól mérföldes távolságban

Azonban az Agrárcenzus eredményei rávilágítottak arra is, hogy a magyar mezőgazdaság és a digitalizáció időegyenese csak nagyon kis szakaszon fedik egymást. Pont az idősödő generáció az, akiknél az IKT eszközök kezelésében nincs jártassága, sokuknak egy mai televízió készülék beüzemelése is gondot jelent. Többségüknek csak az az anyag készült el, és van, mely papír formában létezik, és kézzel fogható.

Ez a generáció hogy fogja véleményét, javaslatait eljuttatni a NAK-hoz online kérdőíven?

 

Forrás: MTI