fbpx

Egyre több területen fizetik az agrártámogatásokat

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 31.

Több mint 7 ezer anyajuhtartó számára, 5,5 milliárd forint értékben fizetik ki az európai uniós forrásból finanszírozott, termeléshez kötött támogatást – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Juhok
A mezőgazdasági termelőknek érdemes a nyilvántartási adatokat naprakészen tartani, hogy zökkenőmentesen érkezzenek a támogatások (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Előleg formájában korábban megkapták egy részét, most jön a fennmaradó rész

A 2015-től érvényes Közös Agrárpolitika meghatározó és Magyarország számára kiemelt jelentőséggel bíró támogatási konstrukció a termeléshez kötött támogatások rendszere.

2022. év végén 4,5 milliárd forintot már előleg formájában kifizettek a juhágazat számára, a napokban pedig több, mint 7.000 állattartó részére érkezik csaknem 5,5 milliárd forint támogatás.

„Termeléshez kötött támogatások”

Az Agrárminisztérium ismét felhívja az érintettek figyelmét, hogy a termeléshez kötött támogatások összetett szabályrendszerét foglalja össze a minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös kiadványa „Termeléshez kötött támogatások” címmel, ami az általános információk mellett sorra veszi a növénytermesztéshez, illetve az állattenyésztéshez tartozó termeléshez kötött támogatásokat is.

A kiadvány elérhető a tematikus KAP honlapon, a kiadványok menüpont alatt.

Ezen felül a gazdálkodóknak érdemes megtenniük mindent az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben lévő adatok naprakész biztosítása érdekében, az idei évi egységes kérelemben megjelenő állatok megszemélyesítése miatt, ezzel gyorsíthatják és egyszerűsíthetik a támogatásokkal kapcsolatos elszámolásokat és kifizetéseket.

Forrás: AM Sajtóiroda