fbpx

Zöldségpiac: veszélyes Covid-mellékhatások Európában

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 13.

Fele akkora és drágább az uborka, 40 százalékkal csökkenő paradicsomtermés, erős észak-afrikai piaci térhódítás – hát… nincs éppen jó formában az európai zöldségpiac, amit ráadásul a Covid-variánsok miatti korlátozások is sújtanak.

uborka, paradicsom, zöldség

Alig fele akkora a termés

A nagy spanyol zöldségtermesztő tartományban, Almeríában az elmúlt hetek hideg időjárása súlyosan érintette az uborkatermesztőket. Míg máskor 1-1,2 kg uborka vágható le egy tőről, idén gyakran csak 700-800 gramm a nettó termés. Ráadásul a Covid omikron-variánsa a termelésben, a csomagolásban és a szállítmányozásban is érezteti a hatását. Egy német importőr például a következő két-három hétben a szokásosnál kisebb méretű és drágább uborkákra számít – adta hírül a frashplaza.com.

Gáz: 40 százalékos visszaesés

A holland Rabobank is úgy tapasztalja, hogy idén a decemberi/januári uborkatermelés a négy évvel ezelőtti szintre esik vissza a magas gáz- és villanyszámlák miatt. A paradicsomtermelésben 40 százalékos terméscsökkenést várnak, de a paradicsom ára stabil, mert sok marokkói áru van jelen a kínálatban. A német kereskedő úgy véli, ilyenkor a spanyolok csak a magasabb Brix-fokú (édesebb) paradicsomfajtákkal rúghatnak labdába az afrikai importtal szemben. Ugyanez vonatkozik a magyar termelőkre is, néhányan ezt már időben felismerték – írja összefoglalójában a MezőHír. A lap egyébként már december közepén arra figyelmeztetett, hogy a paradicsomtermelés nagy része leáll Nyugat-Európában. Ez azért van, mert Nyugat-Európa gázzal fűtött melegházainak jelentős része nem üzemel a gázárak miatt. Nagy drágulás várható nemcsak paradicsom, de palánta fronton is.

Sokmilliárdos veszteség a németeknél 

A kiskereskedelmi forgalomra hatott a gyorsuló infláció és a járványügyi korlátozások is. Utóbbiak Németországban drasztikusan visszavetették a karácsonyi forgalmat, pedig novemberben már szép számokat írtak a vállalkozások. Decemberben az oltatlanokat a legtöbb, nem létfontosságú fogyasztási cikkeket árusító üzletből kitiltották. A becslések szerint a decemberi forgalomkiesés 5,5 milliárd eurós veszteséget okozott a vállalkozásoknak. Az intézkedés a zöldséggyümölcsök piacán is éreztette a hatását, holott ezek elérhetőek lettek volna az oltatlanok számára is.