fbpx

Magas bór és foszfor a tökéletes terméskötődésért!

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 18.

A bór nélkülözhetetlen tápelem a növények működésének szempontjából.

bór

Talajainkban megtalálható, de számos ok hátráltathatja a felvételét. Ilyen ok például a szárazság, de a talajok magas pH-tartalma (lúgos) és a magas mésztartalom is gátolhatja a felvételét.

Általánosságban elmondható, hogy az előbb említett okok sajnos az ország összes termőterületén előfordulhatnak, így a bór pótlására nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Jó hír viszont, hogy a növények igényét lombon keresztül is megfelelően tudjuk pótolni.

A termesztésben lévő növényeink közül a kétszikűek sokkal érzékenyebbek a bór hiányára, és tudjuk, hogy az olajos növényeink magas szintű termesztéséhez szinte kötelező a bóros lombtrágyák beiktatása. Egyszikű kivételként azonban a csemegekukorica és hibridkukorica is a kimondottan bórigényes növények táborát erősíti.

A bór elősegíti a növények virágzásakor a pollen csírázását, a pollentömlő kihajtását stimulálja, ezért a virágzásban és megtermékenyülésben nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Hiánya „zsebbe nyúló” problémát okoz, mivel a termésveszteség ilyen esetben nagy valószínűséggel bekövetkezik. A bór ezenkívül szerepet játszik a szénhidrátok szállításában, csökkent jelenléte miatt ezen anyagok transzportja leállhat, ráadásul a sejtfalak szilárdításában is részt vesz.

Általános probléma, hogy a monobór készítmények a permetlé kémhatását a lúgos irányban tolják, aminek az alábbi következményei lesznek:

1. a kombinációs növényvédő szer hatékonysága csökken, mivel a lúgos kémhatás következtében a hatóanyag-tartalom gyorsan, akár 1-2 óra alatt a töredékére csökken;

2. a tápanyagfelvétel sem lesz megfelelő, mert lombon keresztül a semleges vagy gyengén savanyú kémhatással rendelkező permetléből tudja legkönnyebben a tápanyagokat a növény felvenni.

Azt is tudjuk, hogy a virágzás egy rendkívül energiaigényes folyamat, és ilyenkor igényli a növény a legtöbb foszfor hatóanyagot is. Jó hír, hogy a Wuxal Boron Plus termékünk a fent említett problémák kivédésre maximálisan megfelel, mivel nemcsak bórt, hanem foszfort és egyéb nélkülözhetetlen tápelemeket (réz, vas, mangán, molibdén, cink) is tartalmaz, ráadásul mindezt hatékony szuszpenziós formában.

A Wuxal Boron Plus ezen túlmenően minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami egyedivé teszi a Wuxal termékeket (tapadásfokozás, szuperkelatizáció, pH-puffer, párolgáscsökkentés, újranedvesedő képesség, felszívódásfokozás).