fbpx

Magyarország Legszebb Birtoka – Eszterbauer Borászat

Írta: Sándor Ildikó - 2021 augusztus 21.

Szőlészet-borászat kategóriában Magyarország Legszebb Birtokának egyik jelöltje az Eszterbauer Borászat

 

Eszterbauer Borászat

 

No, fiam, ezt nem köll kiborítani! Az Eszterbauer család Szekszárd régi alsóvárosi bortermelő családjai közé tartozik, már az 1746-os levéltári adatok szerint is szőlősgazdáknak számítottak. Ennek a dinasztiának a 10. generációját képviseli Eszterbauer János, aki kezdetben más pályát választott, majd a 2000-es évektől kezdte újraéleszteni a családi tradíciót. A mai birtok a Szekszárdi borvidék legszebb fekvésű dűlőiből állt össze Alsónyék dűlőtől a Palánki-hegyig, összesen mintegy 37 hektáron, amiből 17 hektáron biodinamikus művelést végeznek, és néhány éven belül tervezik a teljes átállást is.

A borászat egyrészt a modern stílusban épült, üvegfelületekkel domináló feldolgozótérből áll, ahol az erjesztőtér és a hűthető, fűthető acéltartályok kaptak helyet, másrészt egy impozáns látványpincéből, ami egyike Heimann Ferenc borkatedrálisainak, és ahol 2300 hektoliter bor érik fahordókban. A pincetér fölött pedig egy 230 m2-es rendezvényterem várja az idelátogatókat.

Az Eszterbauer Borászat napjainkra a borvidék vezető borászataihoz tartozik, korszerűen felszerelt, az ültetvények gondozottak, a család őseit a címkéken megörökítő borok pedig folyamatosan hozzák az aranyérmeket a versenyekről. Nem véletlen hangzott el egy-egy jól sikerült Eszterbauer borról a már generációkkal ezelőtt elhíresült mondat: No, fiam, ezt nem köll kiborítani!

 

Eszterbauer János
Eszterbauer János