fbpx

110 ezer forint támogatás kocánként!

Írta: Kristóf Imre - 2022 január 13.

Mangalica sertéseket tenyészt évek óta a Patocskai család. Most törzstenyészetet hoznak létre Kunfehértón pályázati támogatással, hogy ne csökkenjen az állatok száma hazánkban. Az állatfajonként átlag 50%-kal megemelt támogatást ez év január végéig lehet igényelni.

Felszaporítják a mangalicaállományukat

Patocskai Tamás feleségével együtt családi gazdálkodóként vágott bele a most január elején, emelt összeggel megjelent „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű pályázatba.

– A korábbi években is tartottunk már szőke mangalicát a családi gazdaságommal, és két évvel ezelőtt a feleségem elnyerte a fiatalgazda-pályázatot, amiben vállaltuk azt, hogy mangalica-törzstelep leszünk. Ezért tavaly az állampusztai törzstenyészetből hoztunk 11 tenyészkocasüldőt, így lett a nejem hivatalosan szőkemangalica-törzstartó – meséli a történetüket Patocskai Tamás kunfehértói telepükön. A tenyésztésre vásárolt állatokat most ólakban, elkülönítve tartják a többi mangalica sertéstől. Őket majd csak a vérvételek után engedik ki a kerítésekkel határolt erdős, bokros területükre, de a tenyészállomány ekkor is elkülönítve marad.

Patocskai Tamás családi gazdálkodó
Patocskai Tamás családi gazdálkodó (Fotó: Horizont Média, Kristóf Imre)

Mangalica, szürkemarha, racka juh…

A magyar állam a védett őshonos állatfajták – például a szarvasmarhaféléknél a magyar szürkemarha és a magyar házibivaly, 8 lófajta (köztük a nóniusz ló), 5 juhfajta (köztük a hortobágyi racka) és a sertések közül 4 fajta mangalica – állományának megőrzését, gyarapítását szeretné a támogatással elérni. Az őshonos állatfajták állományának fenntartására a szarvasmarhaféléknél 500, a lovak esetében 700, a sertéseknél 300 eurónak megfelelő, azaz a mangalicánál közel 110 ezer forintos támogatás vehető igénybe évente, ha a 3 éves pályázati ciklusban minden feltételnek megfelel a tenyésztő.

Szőke mangalica sertések
Szőke mangalica sertések (Fotó: Horizont Média, Kristóf Imre)

Szaporítás az egész országban

A pályázattal az a célunk, hogy ezt a 11 tenyészkocasüldő-darabszámot megpróbáljuk 20-25-re felszaporítani, ennek a tenyészállománynak az utódait értékesíteni szeretnénk. Magyarországon, főleg az északi régióban nagyon lecsökkent az utóbbi 2-3 évben a mangalica sertések állománya. A megnövelt támogatás ugyan nem fedezi teljes mértékben a tenyészkocák tartási költségét, de nagyon jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy nagy terhet vegyen le a tenyésztők válláról – fogalmazott Patocskai Tamás mangalicasertés-tenyésztő.