fbpx

Évente 10 ezer tonnányi mezőgazdasági fóliahulladék

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 28.

A mezőgazdasági termelők jelentős mennyiségben használnak különböző műanyag fóliákat a növénytermesztés és az állattartás során. Ennek eredményeként hazánkban évente közel 10 ezer tonnányi fóliahulladék kerül a rendszerbe. Egy új, magyar találmánynak köszönhetően ez a hulladék feldolgozható, újrahasznosítható.

 

Hulladék és mezőgazdaság
Cél, hogy a mezőgazdaság okozta környezetterhelés a lehető legkisebb legyen (Fotó: Pelsőczy Csaba)

 

Az új hulladékfeldolgozási technológia hozzájárul ahhoz, hogy hosszú távon is meg lehessen óvni a környezetet, mivel az eddig begyűjtött műanyag alapú hulladékból előállított termékek visszakerülnek a gazdaságba.

 

A gyűjtési rendszer kialakítása után a feldolgozás is megoldható

A Jager Csoport nemesvámosi öntözőcső üzemének átadásán Nagy István miniszter elmondta, hogy tavaly 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtottak az agrárágazat szereplőinek a fóliahulladék szakszerű gyűjtési rendszerének kialakításához.

Egy új magyar találmánynak köszönhetően pedig évtizedes problémát sikerült megoldani a fólia- és műanyaghulladékok feldolgozásával és újrahasznosításával. A Jager Csoport szabadalma a fóliahulladékot olyan módon hasznosítja, hogy abból a mezőgazdaságban rendszeresen használt műanyagtermékek készülhessenek. Ilyen például a most üzembe helyezett locsolótömlőt gyártó gépsor.

 

Hulladék és mezőgazdaság
A mezőgazdaság által használható műanyagtermékek készülnek az újrahasznosítás során (Fotó: Pelsőczy Csaba)

Cél a körforgásos gazdaság megvalósítása

„Nemcsak a mezőgazdaságban dolgozók életét, hanem mindannyiunk jövőjét befolyásolja az újrafeldolgozás mértékének növelése. Az Agrárminisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a hulladékok okozta környezetterhelést a lehető legkisebb szintre lehessen csökkenteni” – mondta a tárcavezető.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc