fbpx

A XXI. század fűnyírói és a sün esete

Írta: Sándor Ildikó - 2023 július 03.

Míg a skandináv országokban szinte minden kertben robotok végzik a fűnyírást, addig Magyarországon még gyerekcipőben jár ez a robotizáció. A jövő viszont egyértelműen a robotoké és az akkumulátoros gépeké a kertápolásban – tudtuk meg a Husqvarna összeállításából.

Az elektromos kerti készülékeket gyártó svéd cég robotfűnyíróit közel kétmillió kertben használják világszerte, de idehaza is több ezer készüléket adott el tavaly a vállalat. A magyarok hatvan százaléka rendelkezik saját kerttel, a többség pedig maga végzi a kert körüli teendőket. 10-ből 9-en tesznek így, és mindössze 7 százalék veszi igénybe bizonyos esetekben szakember segítségét. A kerti munkák közül a gyomlálást szeretik a legkevésbé a magyarok: 10-ből 6 válaszadó ódzkodik tőle, de dobogós helyen áll a fűnyírás is, utóbbi egyébként jellemzően a férfiak feladata a családban. Így nem meglepő. hogy bár a többségnek hagyományos fűnyírója van, 63 százalék szívesen kipróbálna egy robotfűnyírót a saját kertjében is – derült ki a Husqvarna reprezentatív felméréséből.

Husqvarna robotfunyiro
A Husqvarna sajtótájékoztatón mutatta be a legújabb modelleket

Északon már minden a robotokról szól

A skandináv országokban teljesen megszűnt a benzinüzemű gépek használata, az emberek sokkal környezettudatosabbak és szinte minden kertben robotok nyírják a füvet. A Benelux államokban nem ritka, hogy 150 robotfűnyíró vág egyszerre egy golfpályát. Ezzel szemben például az Amerikai Egyesült Államokban továbbra is jelentős a kereslet a benzinnel működő termékek iránt.

A sün sem lesz veszélyben

A vállalat például 1998 óta fejleszti és gyártja az Automower® termékcsaládhoz tartozó készülékeket, amelyekből lakossági felhasználásra jelenleg 15 különböző modell érhető el Magyarországon. A robotfűnyírók a kisebb városi kertektől kezdve az akár 5000 négyzetméteres területekig mindenhol működnek. Ezeket saját applikációval lehet beprogramozni, amely lehetővé teszi a távvezérlést és a -felügyeletet. Bizonyos termékek már GPS alapú lopási nyomkövetéssel is rendelkeznek, amely gond esetén azonnal riasztja a tulajdonosokat.

A fejlesztés során kihívást jelent az is, hogy a gépek visszataláljanak a töltő állomásukhoz, és minden terepviszonyon működjenek. A Husqvarna robotfűnyírói erre már képesek a kertben letelepített vezetőhuzal segítségével, és akár 70 százalékos lejtőkkel is megbirkóznak. Vannak olyan készülékek is, amelyek határolóvezeték nélkül, műholdak segítségével működnek. 

A fűnyíróknak azonban az élővilágra is vigyázniuk kell: az érzékelők például kikerülik a kertekben megbújó sünöket és más kisállatokat.

ceora robotfunyiro
A CEORA robotfűnyíró működése már egy teljesen új technológián alapul

Folyamatosan kutatják az új technológiákat, például a nagyobb alapterületű kertek hatékony nyírására is megoldást keresnek. Bemutatták a CEORA elnevezésű, új technológián alapuló robotfűnyírót is, ami 5 hektárt is képes kezelni, határolóvezeték nélkül, műholdak segítségével működik az egyedileg fejlesztett EPOS™ rendszernek köszönhetően.

Zárásként nézzünk egy egész más típusú fűnyírást, milyen az, amikor valaki karámot kér születésnapjára, és a mezőn marhák tartják rendben a gyepet!