fbpx

Mélyponton az élelmiszerek világpiaci ára

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 11.

Az élelmiszerek világpiaci ára augusztusban kétéves mélypontra zuhant – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tájékoztatójában. A cukor kivételével minden termékkör árindexe csökkent.

Nemzetközi élelmiszerár-index, grafikon
Az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag nemzetközi piaci árának alakulása (grafikon: FAO)

Az irányadó átfogó index csökkent havi és éves viszonylatban is

Augusztusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 121,4 pont lett, ami 2,6 pont (2,1 százalék) csökkenés júliushoz képest, és 38,3 ponttal (24 százalékkal) alacsonyabb a 2022. márciusi rekordértékéhez képest.

Az átfogó mutató augusztusi csökkenését elsősorban a tejtermékek, a növényi olajok, a hús és a gabonafélék árindexeinek a csökkenése okozta, miközben szerényen nőtt a cukor árindexe.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.

Gabona – búza ára csökkent, a rizs pedig drágult

FAO gabonaárindex augusztusban átlagosan 125 pont volt, 0,9 ponttal (0,7 százalékkal) alacsonyabb a júliusinál, és 20,6 ponttal (14,1 százalékkal) maradt el az egy évvel korábbitól. Egyebek között a búza nemzetközi ára 3,8 százalékkal esett vissza, ugyanakkor a rizs árindexe havi szinten 9,8 százalékkal nőtt.

A kukorica ára hetedik egymást követő hónapban esett, és 2020 szeptembere óta a legalacsonyabb értéken áll. Ennek hátterében a brazíliai rekordtermés és az Amerikai Egyesült Államokból származó bőséges kínálat áll.

Növényi olajok – napraforgóolaj ára 8 százalékot esett egy hónap alatt

Augusztusban a növényiolaj-árindex átlagosan 125,8 pont volt, ami 4 pontos (3,1 százalékos) csökkenés júliushoz képest. Az index gyengülését különösen a pálma-, a napraforgó-, a szója- és repceolaj különböző mértékű világpiaci árának csökkenése okozta.

A pálmaolaj nemzetközi ára mérsékelten csökkent augusztusban, de a napraforgóolaj világpiaci ára közel 8 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, miközben gyengült a kereslet.

Napraforgó
A napraforgó kapcsán is tapasztalható volt a világpiaci árcsökkenés (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Tejtermékek – legnagyobb esés a tejpornál tapasztalható

Átlagosan 111,3 pont volt a tejtermékek árindexe augusztusban, ez 4,6 ponttal (4 százalékkal) alacsonyabb, mint júliusban, már a nyolcadik egymást követő havi csökkenés szenvedi el ez a termékkör. Éves szinten a mutató 32,1 ponttal (22,4 százalékkal) süllyedt.

Augusztusban az összes tejtermék nemzetközi ára csökkent; a tejporé a legjelentősebben, de a vaj és a sajt iránti kereslet is visszaesett, így ezek árai is estek.

Húsárindex – a juhhús ára zuhant a legnagyobb mértékben

A FAO húsárindexe augusztusban átlagosan 114,6 pont volt, ami 3,6 ponttal (3 százalékkal) elmaradt a júliusitól és 6,5 ponttal (5,4 százalékkal) a tavaly augusztusitól. A múlt hónapban valamennyi húsfajta nemzetközi ára csökkent, a legnagyobb esést a juhhús esetében mérték.

A sertéshúsra gyenge volt a kereslet, ezért annak ára is gyengélkedett. A baromfinál ellentétes hatások voltak megfigyelhetők: Brazília bőséges készlettel jelent meg a piacon, ezzel párhuzamosan a kelet-ázsiai és közel-keleti kereslet megnövekedett, de nem tudta az egyensúlyt helyre billenteni, így itt is árcsökkenés volt tapasztalható.

Cukorárindex – egyedül itt volt emelkedés

A cukor világpiaci árának növekedését főként az El Nino időjárási jelenség globális termelési kilátásokra gyakorolt hatása miatti fokozott aggodalmak váltották ki. A cukorárindex átlagosan 148,2 pont volt augusztusban, 1,9 ponttal (1,3 százalékkal) magasabb a júliusinál és 37,7 ponttal (34,1 százalékkal) magasabb tavaly júliushoz képest.

Indiában az augusztusi átlag alatti csapadék miatt szenved a cukornád, míg Thaiföldön is a tartósan száraz időjárás miatt – a szakemberek becslése szerint – a 2023/24-es cukortermelés elmarad az előzőektől. Brazíliában pedig pont az esőzések miatt van gond, ugyanis egyes területeken akadályozták a betakarítást.

A teljes elemzés megtekinthető a FAO honlapján.

Forrás: FAO