fbpx

Egyenlőtlenség van a magyar mezőgazdaságban a nők rovására

Írta: Sajtóközlemény - 2023 november 14.

A Corteva Agriscience kutatást végzett a magyar női gazdálkodók kihívásainak felmérésére.

A nők helyzete a mezőgazdaságban

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat közzétette a „Nők a mezőgazdaságban: életmód, prioritások, kihívások” című tanulmány eredményeit. A ProInsights Lab kutatócéggel közösen készített kutatás célja, hogy feltérképezze a nők jelenlegi helyzetét, kihívásait és prioritásait a magyar mezőgazdaságban, és rávilágítson azokra a területekre, ahol az ágazat valamennyi érdekeltjének össze kell fognia a nők támogatása érdekében, valamint fel kell hívnia a figyelmet a nők szerepének fontosságára és az őket érő hátrányos megkülönböztetésre. A tanulmány több mint 200, 18 és 60 év közötti, a mezőgazdaságban dolgozó nő válaszai alapján készült az ágazatban szerzett munkatapasztalataikról, a pályaválasztásukat befolyásoló tényezőkről, a mezőgazdasági munka előnyeiről és hátrányairól. A kutatásból kiderült továbbá, hogy milyen lehetőségek vannak a nemek közötti egyenlőség megvalósítására a mezőgazdaságban és hogyan tudnak a nők hozzájárulni az agrárágazat fejlesztéséhez.

Létezik, de megszűnhet a diszkrimináció

A válaszadók 70%-a úgy véli, hogy a mezőgazdaságban a nők hátrányos megkülönböztetése problémát jelent, azonban a többség szerint a diszkrimináció nem nőtt az elmúlt 10 évben. Pozitív véleményként 55% gondolja úgy, hogy a diszkrimináció a jövőben megszűnhet, 32% szerint ez egy évtizeden belül, 21% szerint pedig a következő két évtizedben fog bekövetkezni.

A válaszadók 84%-a büszke arra, hogy a mezőgazdaságban dolgozik, mert szereti ezt a munkát, tudást és készségeket ad, és támogatja a családját. A válaszadók szerint a mezőgazdaságban végzett munka leggyakoribb értékei a munkával való elégedettség (67%); az új, egyedi készségek és ismeretek megszerzése (30%); valamint a családjuk elvárásainak való megfelelés (26%). A nők mezőgazdasági tevékenységének hátrányaként a válaszadók a munkamegítélés és a magánélet egyensúlyának nehézségeit (27%), a megfelelő jövedelem hiányát (27%) és a nehéz mezőgazdasági munkából adódó esetleges egészségügyi problémákat (22%) említették.

Kevesebb lehetőség, jövedelem és szabadidő…

A férfiak és nők számára a mezőgazdaságban rejlő konkrét lehetőségeket értékelve a válaszadók több mint 60%-a osztja azt a nézetet, hogy a nőknek kevesebb karrierlehetőségük van, mint a férfiaknak. A válaszadók több mint fele megjegyezte, hogy a mezőgazdaságban dolgozó nőknek a férfiakhoz képest kevesebb jövedelmük és szabadidejük van, valamint kevesebb pénzügyi forráshoz jutnak.

A felmérés azt mutatja, hogy a nemek közötti egyenlőséget támogató kezdeményezések óriási szerepet játszhatnak abban, hogy a jövőben megszűnjön a nemek közötti diszkrimináció a mezőgazdaságban. A hátrányos megkülönböztetéssel szembesülő nőknek több támogatásra és a közvélemény figyelmének felkeltésére van szükségük ahhoz, hogy sikeresen hozzájárulhassanak a világ népességének élelmezéséhez és a mezőgazdaság fenntartható fejlődéséhez.