fbpx

Globálisan nőtt az élelmiszerek ára

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 08.

Júliusban júniushoz képest nőtt az élelmiszerek világpiaci ára, ez a fekete-tengeri gabonafolyosó működtetésére vonatkozó megállapodás felmondásának, illetve a rizsre vonatkozó új kereskedelmi korlátozásoknak tudható be – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján megjelent elemzésben.

FAO élelmiszerár-index, grafikon
A súlyozott mutató az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag árát veszi figyelembe (forrás: FAO)

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe júliusban 123,9 pont lett, ami 1,5 pont (1,3 százalék) emelkedés júniushoz képest, és 16,6 ponttal, 11,8 százalékkal alacsonyabb a 2022 júliusi értékhez képest.

Az átfogó mutató júliusi emelkedését a növényi olajok jelentős drágulása okozta, miközben a cukor, a gabonafélék és a tejtermékek nemzetközi ára, valamint a húsárindex is csökkent.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Kalászos tábla
A nemzetközi búzaárak emelkedtek (fotó: Dobóváriné Hotváth Aranka)

A FAO gabonaárindex kapcsán egy minimális csökkenés tapasztalható

Júliusban átlagosan 125,9 pont volt, 0,7 ponttal (0,5 százalékkal) alacsonyabb a júniusinál, és 21,3 ponttal (14,5 százalékkal) maradt el az egy évvel korábbitól. A havi összevetésben a rizs és a búza világpiaci ára emelkedett, míg a kukorica ára tovább csökkent.

A kukorica árát lefele vitte, hogy az Argentínában és Brazíliában folyó betakarítások kedvező termésmennyiséggel zajlanak, valamint az Egyesült Államokban is a vártnál magasabb termelése realizálódik.

A nemzetközi búzaárak 1,6 százalékkal emelkedtek – az utóbbi kilenc hónapban először –, elsősorban az ukrajnai agrártermékek export bizonytalansága miatt.

A növényi-olaj ára jelentősen emelkedett

Az árindex átlagosan 129,8 pont volt, ami 14,0 pontos (12,1 százalékos) emelkedés júniushoz képest. Az index hét hónap csökkenést követően először júliusban emelkedett, a júliusi jelentős növekedést a napraforgó-, pálma-, szója- és repceolaj magasabb világpiaci jegyzései okozták.

A napraforgóolaj nemzetközi ára több mint 15 százalékkal emelkedett az exportálható készletek kapcsán felmerült bizonytalansági tényezők miatt. Ennek kiváltó oka, hogy Oroszország bejelentette, hogy a gabona tengeri szállítására vonatkozó megállapodást nem hosszabbítja meg.

A tejtermékek többsége olcsóbb lett

Az árindexe júliusban átlagosan 116,3 pont volt, ami 0,5 ponttal (0,4 százalékkal) alacsonyabb, mint júniusban, és 30,2 ponttal (20,6 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél. A mutató júliusi gyengülését elsősorban a nemzetközi sovány tejpor- és vajárak esése okozta, miközben a teljes tejpor és a sajt drágult.

A sertéshús ára emelkedett, a baromfié csökkent

A FAO húsárindexe júliusban átlagosan 117,8 pont volt, ami 0,4 pont (0,3 százalék) csökkenés júniushoz képest. A múlt hónapban emelkedett a szarvasmarha- és sertéshús nemzetközi ára (sertésre nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat), ugyanakkor csökkent a baromfi- és juhhús ára.

Tavaly júliushoz képest a húsárindex 6,3 ponttal (5,1 százalékkal) csökkent.

A cukor ára csökkent, de még mindig jóval magasabb, mint tavaly ilyenkor

Az árindex átlagosan 146,3 pont volt júliusban. Ez 5,9 pontos (3,9 százalékos) csökkenést jelent júniushoz képest, és ez volt zsinórban a második visszaesés négy egymást követő havi emelkedés után. A cukor ára idén júliusban 33,4 ponttal (29,6 százalékkal) volt magasabb a tavaly júliusinál.

Brazíliában a cukornád betakarításának kedvező eredményei, valamint India jó termékkilátásai voltak hatással a világpiaci jegyzésekre.

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.

Forrás: FAO