fbpx

Betakarították a kalászosokat Komárom-Esztergom megyében

Írta: - 2014 augusztus 08.

Betakarították a kalászosokat Komárom-Esztergom megyébenTatabánya, 2014. augusztus 6., szerda (MTI) – Szinte az összes kalászost betakarították Komárom-Esztergom megyében, a búza termésátlaga jónak mondható, az árpáé átlagos – mondta a megyei agrárkamara igazgatója szerdán az MTI-nek.

Kalmár Zsolt tájékoztatása szerint a búza 25 ezer hektáros vetésterületének 99 százalékáról már learatták a termést, az étkezési búza termésátlaga 5-6 tonna hektáronként, jónak mondható. A 4433 hektáron vetett őszi árpát teljes mértékben betakarították, 4,7 tonnás hektáronkénti átlaggal.

Az agrárkamara tapasztalatai szerint a gazdálkodók egyre nagyobb területen vetnek takarmánybúzát, mert az 8-10 tonnás termést ad hektáronként és a tonnánkénti 43 ezer forintos felvásárlási ára nem marad el jelentősen a tonnánként 45 ezret érő étkezési búzáétól.

A nagyobb, egybefüggő termőterületeken mindenütt megtörtént az aratás, a dombosabb, völgyekkel szabdalt földek azonban nehezen száradnak ki – mondta. Hozzátette, a sok csapadék miatt Tata, Tardos, Tarján térségében még találhatók lábon álló táblák.

A gazdák a 2000 hektáron vetett tritikálé 80 százalékát takarították be, befejeződött a 3000 hektáros vetésterületű repce, a 600 hektáros magborsó betakarítása is. Tavaszi árpából és zabból néhány száz hektáron van még a földeken a termés.

A kukorica és a napraforgó várhatóan jó termésátlagot produkál, a napraforgó aratása az esőzések miatt a szokásosnál 1-2 héttel később kezdődhet meg – tette hozzá a megyei agrárkamara igazgatója.

MTI 2014. augusztus 6.