fbpx

Makhteshim technológiára alapozott komplex védelem napraforgóban

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 10.

Talajfertőtlenítés: A neonikotinoidok használatának korlátozása a napraforgót is érinti. A rovarölő szeres csávázás megszűnésével a talajlakó- és korai lombkártevők fokozott jelenlétével kell számolni. Erre a Makhteshim Agan Hungary Zrt. által megalkotott Pyrinex I.S. Technológia nyújthat segítséget. A Pyrinex I.S. Technológia a Pyrinex 48 EC-n (48% klórpirifosz) alapuló folyékony talajfertőtlenítő megoldás, amely az intenzív gázosodása révén a talaj szilárd részeit átjárva fejti ki hatását. A védekezés szintjét előrejelzésre alapozva határozhatjuk meg. A dózis, a kijuttatás időpontja és eszközei a helyi igényekhez és adottságokhoz nagymértékben igazíthatóak, így a Pyrinex I.S. Technológia rendkívül rugalmas, megbízható és költséghatékony megoldást jelent. Nagyobb talajlakó kártevő nyomás esetén, hagyományos szántóföldi permetezőgéppel a készítmény maximális dózisát teljes felületre kijuttatva, majd bedolgozva előzhető meg a komolyabb kártétel. Vetéssel egymenetben, sorkezeléssel, az erre a célra optimalizált Pyrinex pumpa segítségével avatkozhatunk be az egyes lárvafejlődési stádiumokba, így akadályozva meg az életképes egyedek fejlődését és a későbbi kártételt. A korai lombkártevők ellen állományban kijuttatva szintén kiváló megoldás a Pyrinex 48 EC.

Makhteshim technológiára alapozott komplex védelem napraforgóban

Gyomirtás: Annak érdekében, hogy a napraforgót az elvárt termésszinten tudjuk tartani, az intenzív műtrágyázás elengedhetetlen. Ebben a környezetben azonban a gyomnövények is intenzív fejlődésre képesek, a napraforgó viszont különösen a korai fejlődési stádiumában még nem rendelkezik komoly gyomelnyomó képességgel. Ahhoz, hogy ezt a korai gyomkonkurenciát megállítsuk, szinte elengedhetetlen a kelés előtti gyomirtás. Az utóbbi években megfigyelhető volt egyfajta eltolódás a toleráns és rezisztens hibridek és a kizárólag posztemergens gyomirtás irányába. Mára azonban ezen hibridek választása jobbára a biztonságra való törekvést mutatja, és felismerve az alap gyomirtás nélkülözhetetlenségét – csakúgy, mint a hagyományos napraforgók – nagyobb részük csak alap gyomirtásban részesül.

A Makhteshim Agan Hungary Zrt. ajánlatának gerincét a már jól ismert RACER képezi, amelyben fluorkloridon dolgozik kiemelkedő hatékonysággal a legfőbb és nehezen irtható magról kelő kétszikűek (pl. parlagfű, selyemmályva, disznóparéj stb.) ellen. Száraz időjárási körülmények esetén a magasabb dózissal bedolgozható, mellyel hatása még kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá tehető. Intenzívebb magról kelő egyszikű jelenlét esetén az S-metolaklórral kiegészített DuRACER-t ajánljuk. Kisebb parlagfű fertőzöttséggel bíró területekre kiváló megoldás lehet a PendOxi (oxifluorfen, pendimetalin) csomagunk, amely gyomirtó filmréteget képezve a talajfelszínen, helyzeti szelektivitással akadályozza meg a gyomkelést. Súlyosabb évelő egyszikű problémák ellen az egyik leggyorsabb szelektív egyszikűirtóval az Agil-lal (propaquizafop) védekezhetünk, míg enyhébb fertőzés esetén a Leopard (quizalofop-p-etil) jelent gazdaságos megoldást.

Gombaölő szeres kezelés: A klímaváltozás nagy szerepet játszik a napraforgó növényvédelmében. Új, melegigényes gombafajok kerülnek előtérbe, illetve ezek jelenléte fokozódik. A magasabb szintű műtrágyázás, a maximális termésre és különböző extra tulajdonságokra való hibrid nemesítés is sok kockázatot hordoz magában. Az intenzív tápanyag utánpótlás hatására az erőteljes fejlődésű növények szövetei fellazulhatnak, megkönnyítve a kórokozók gazdatestbe történő bejutását. A teljesítményre nemesített egyedek természetes betegség-ellenállósága háttérbe szorul, ezért ezek nagyobb odafigyelést és gondoskodást igényelnek. Manapság tehát az intenzív napraforgó termesztés elképzelhetetlen a kórokozók elleni védelem nélkül. A Zamir (tebukonazol, prokloráz) két olyan, jól bevált hatóanyag kombinációja, amely szisztémikus és mélyhatású tulajdonságokkal egyaránt rendelkezik, így védve a teljes növényt a fertőzés helyén és a friss hajtásokban is. Két különböző komponense révén aktívan véd az alternária, a diaporthe, a fehér- és a szürkepenész ellen. Kiváló védelmet nyújt továbbá az utóbbi években megjelenő – a tavaszi hideg periódusokban komoly fertőzéseket produkáló – phoma és makrophomina ellen is.

Rovarölő szeres kezelés: Az állományban történő rovarkártevők elleni védekezéshez a repcében már jól ismert Mavrik 24 EW-t (tau-fluvalinat) ajánljuk, mind a poloskák, mind a levéltetvek károsítása ellen. Gyors és tartós hatása mellett a már virágzásnak indult napraforgóban is nagy biztonsággal használhatjuk a méhek veszélyeztetése nélkül. A mezei poloskák és levéltetvek károsítása során kialakuló fertőzési kapuk megakadályozásával, a másodlagos gombafertőzések mértéke is visszaszorítható.

Növénykondicionálás: A negatív környezeti tényezők, a kórokozók és kártevők okozta stressz hatásainak mérséklésére és megszüntetésére ideális megoldás a Multoleo, amely GA 14 algakivonatával egyfajta biostimulánsként erősíti az állomány immunrendszerét, javítja általános kondícióját és természetes védekező képességét. A készítmény emellett még bórt is tartalmaz, amely a virágkötődésnél, termékenyülésnél játszik jelentős szerepet.

További információkert keresse a kereskedelmi képviselő kollégákat vagy látogasson el a www.mahun.hu weboldalra.

Kőműves Balázs

kereskedelmi képviselő

Makhteshim Agan Hungary Zrt.