fbpx

A kukorica gyomirtása klórpirifosz hatóanyagú talajfertőtlenítő szer használata után

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 10.

A forát egy valódi szisztemikus hatóanyag, ami kukoricában fitotoxikus lehet önmagában is, ha a vetőmag és a granulátum-szemcsék találkoznak. A hatóanyag maga nem aktív, a lebontása során képződő metabolit az, ami rovarölő hatással rendelkezik. Az aktiváláshoz tehát szükség volt a kukorica lebontó enzim-rendszerére. Ugyanez az enzim-rendszer a felelős a szulfonil-karbamid hatóanyagok detoxikálásáért is. A két hatóanyag együttes használata során tapasztalt fitotoxikus tüneteket a méregtelenítő folyamat lassulása, illetve elégtelensége okozta.

A kukorica gyomirtása klórpirifosz hatóanyagú talajfertőtlenítő szer használata után

A valódi szisztemikus hatóanyagokat a kukorica felveszi, és azok a kukorica földfeletti részében, a levelekben is aktivitást mutatnak. A Pyrinex 48 EC hatóanyaga, a klórpirifosz azonban csak a külső kutikula rétegbe képes felszívódni, így talajfertőtlenítőként alkalmazva csak a kukorica gyökérzónájában aktív, a földfeletti részekbe nem transzlokálódik. A posztemergensen kijuttatott gyomirtó szerekkel nem találkozik, így kölcsönhatás sem alakul ki.

A Pyrinex 48 EC engedélyokirata – az előzőekben leírtak miatt – nem tartalmazza a gyomirtási korlátozásokat talajfertőtlenítés esetén.

A Makhteshim Agan által elvégzett széleskörű szelektivitás vizsgálatok és a klórpirifosz hatóanyag tulajdonságai alapján a Nicogan (nikoszulfuron) készítményünk engedélyokiratában az engedélyező hatóság már nem látta indokoltnak feltüntetni a klórpirifosz-os talajfertőtlenítés utáni használat tiltását. A Spirit-T csomagban lévő Sulcogan (szulkotrion) és Nicogan (nikoszulfuron) gyomirtó szerek így az engedélyokiratokkal összhangban, nagy biztonsággal alkalmazhatók a kukorica posztemergens gyomirtására Pyrinex 48 EC-vel történő talajfertőtlenítés után is.

Más gyártók által forgalmazott szulfonil-karbamid hatóanyagú készítmény felhasználása esetén az adott készítmény engedélyokiratának előírásait, illetve a gyártó ajánlásait kell figyelembe venni!

Az új Spirit-T csomagunkban a Nicogan és Sulcogan hatását kiegészíti, valamint hatásspektrumát szélesíti a Trek P (270 g/l terbutilazin + 64 g/l pendimetalin), ezáltal a legjobb megoldás a Pyrinex 48 EC-vel talajfertőtlenített kukorica posztemergens gyomirtására.

A Makhteshim Agan Hungary Zrt. által ajánlott Pyrinex I.S. Technológia és a Spirit-T gyomirtó szer együttes alkalmazása egy olyan új megoldás a kukoricában, amely nagy hatékonysággal rendelkezik a talajlakó kártevők (drótférgek, pajorok, kukoricabogár lárvák) ellen, széles hatásspektrumot és aktív tartamhatást biztosít a gyomirtásban, így a maximális termés biztonsággal elérhető.

További információkért keresse a kereskedelmi képviselő kollégákat, vagy látogasson el a www.mahun.hu wedoldalra.

Makhteshim Agan Hungary Zrt.