fbpx

Idén is nagy sikert aratott az Agrokerti Party

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 augusztus 30.

Hatodik alkalommal rendezte meg július 5-én az ország egyik legnagyobb kertészeti gyakorlati gépbemutatóját a nyíregyházi Agroker Holding Zrt., fehérgyarmati Regionális Központjában. A családias rendezvényre idén közel 400 ember látogatott el. Bár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a mezőgazdasági tevékenységek legjelentősebb ágazata a gyümölcs, azon belül is az almatermesztés hódít, számos szántóföldi növénytermesztő gazdálkodó is kíváncsi volt az eseményre.

A nap mottója: tápanyag-utánpótlás a gyümölcsültetvényekben, illetve növényápolások és növényvédelmi gépiesítések. Az Agroker Holding Zrt. felelősséget érez a természeti környezetért és a szűkebb és tágabb közösségért, amelyben élnek és dolgoznak. Hisznek abban, hogy felelősek a mezőgazdaságból élők megélhetéséért, az előállított termények egészségességén keresztül a fogyasztókért, és végső soron a jövő generációjáért. Ezért többek között olyan korszerű biostimulátorokat és termésnövelőket mutattak be, melyek tökéletesen megfelelnek az élelmiszerbiztonsági követelményeknek.

Szerencsés helyzetben vagyunk: rendezvényünkre szinte az összes gép- és inputanyag-kereskedő, gyártó és forgalmazó partnerünk ellátogatott, így az érdeklődő gazdálkodók, felhasználók első kézből kaphatnak információt az általunk forgalmazott termékekről mondta Pintér István vezérigazgató. – A mezőgazdaság egyre fontosabb ágazattá válik, és mi hosszú távon remélünk megélhetést ebből. Ám a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy korszerűbb anyagokat és technológiát alkalmazzunk, s ne csak megfelelő mennyiségű, hanem kiváló minőségű élelmiszert biztosítsunk, hiszen nekünk, szülőknek, nagyszülőknek kötelességünk gondoskodni a jövő generációjáról, akik ezáltal egészségesebb élelmiszeren nőnek fel – hangsúlyozta a vezérigazgató.


„Gépzápor”
A gyakorlati show-n felvonultatott 26 darab gépkapcsolat nagy részében Massey Ferguson erőgépek dolgoztak, de természetesen az Agroker palettájának újdonságát: az ISEKI traktorcsaládot is bemutatták, amely erőgépeket elsősorban kommunális felhasználásra ajánlják. A gépek és a technológiák sokaságát Dojcsák János üzletágvezető prezentálta.
A bemutató szántóföldi gépkapcsolattal indult, ahol is egy Boguslav Kronos permetezőgép lépett színre egy Massey Ferguson erőgép mögött. A szántóföldi paletta után az ISEKI kommunális és kistraktoros szegmenset célozták meg, melyekhez Agrinova ágaprítót csatlakoztattak, illetve láthattunk munka közben egy nagyobb teljesítményű Dragone mulcserrel összekötött Belarus traktort is.
A gyümölcsösszegmensben egy traktoros LISAM 1000 liter/perc teljesítményű komoly metszőberendezés kezdte a munkát, majd Dojcsák János szót ejtett a tápanyag-utánpótlásról, ahol többek között egy Agrofer szervestrágya-szórót, egy Cosmo kétoldali sávszórós műtrágyaszórót, illetve egy Güttler talajbaktérium-injektáló gépet ismertetett. Növényápolásban a Falconero és a Dragone gépek jeleskedtek. A növényvédelmet egy Dragone K duplaturbinás permetezővel szemléltették, mely egy zárt rendszerű töltő-bemosó easyFlow-val volt adaptálva.
A betakarítást érintően a 60 fa/óra teljesítményű Strojtechnika rázó-betakarító berendezés és a Krauss SF-1000A önjáró iparialma- és diófelszedő gép tevékenykedett: a nagyon gyors és flexibilis betakarítógép kapacitása: 6 tonna/óra.
A gépek hadát az ültetvények fagytól való megmentője a Ködsárkány fagymentesítő és egy talajszellőztető munkagép zárta.

Nagy lehetőség, segítség volt ez a szakmai nap azon gazdálkodók részére, akik a kihirdetés előtt álló kertészeti géppályázat keretein belül szeretnék gépparkjukat felfrissíteni korszerű technikával.

Kalmár Nárcisz