fbpx

Az almafák kalcium utánpótlásának modern technológiája

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 24.

A talajból felvehető kalcium korlátozott, főleg rossz minőségű talajon (savanyú, tápanyagszegény homoktalaj), ahol sokkal kevesebb hajszálgyökér fejlődik. Az almafák tavaszi kalciumellátása a gyökérzeten keresztül meghatározza a gyümölcskezdeményekben felhalmozódott kalcium mennyiségét. A későbbiekben a lombon keresztül történő kalcium ellátás remekül kiegészíti a talajból nyert kalcium mennyiségét, főleg a kalciumhiányra érzékeny almafajtáknál (Jonatán és egyéb keresztezett fajtáknál), valamint azokban az években, illetve időszakokban, amelyekben a kalcium felvétele a talajból korlátozott (aszály, a talaj alacsony hőmérséklete), illetve amikor az almafa generatív részeiben a kalcium eloszlás nem megfelelő (pl. amikor terméskötésnél fagyok lépnek fel). Lehetséges-e, hogy trágyázással olyan mennyiségű kalciumot adjunk az almafáknak, hogy jó minőségű, tárolásra kiválóan alkalmas termést eredményezzen? Határozottan igen, azzal a feltétellel, hogy az almafáknál alkalmazott kalcium kiegészítő program figyelembe veszi majd nem csak a fák kalciumigényét a különböző fejlődési szakaszaiban, hanem annak növényen belüli eloszlását is a vegetációs idő alatt.

Az almafák kalciumigénye igen magas – a megfelelő fejlődéshez és gyümölcsterméshez (közepes terméshozam kb. 15 t/ha) kb. 190-220 kg kalciumra van szükség hektáronként. A legmagasabb kalciumigény a tavaszi időszakban van, a virágzás 4-6 hete alatt, ebben az időszakban az almafák a teljes vegetációs időszak kalciumszükségletének majdnem felét veszik fel. Ekkor a talajban elérhető kalciummennyiség, valamint ennek elérhetősége a gyökérzeten keresztül korlátozott. Ezért is fontos a kalcium felvétel fokozása, amit a kalcium növényen belül történő eloszlásának javításával tudunk elérni, amiért az úgynevezett kalcium-auxin pumpa a felelős. Az auxin – természetes növényi hormon, mely a növekedésért felelős, ezt a növény legfiatalabb (juvenil) részei termelik. Az auxin átjárhatóvá teszi a sejtfalat, ezáltal bejutnak a kalcium ionok a sejtbe, majd a kalcium-auxin pumpa segítségével eljutnak a kalcium ionok a növény minden részébe, többek között a fejlődő rügyekbe is. Ezt a természetes fiziológiai mechanizmust kiválóan lehet stimulálni olyan termékek használatával, melyek segítik a kalcium-auxin pumpa működését.

Ilyen készítmény az OPTYCAL (kizárólagos forgalmazó Magyarországon: ALTOTERRA Kft.), mely természetes kalciumot tartalmazó nátriummentes műtrágya. Az OPTYCAL kétfajta módon javítja az almafa kalciumellátását: közvetlenül nagymennyiségű (35% CaO) gyorsan felszívódó kalciumot biztosít a növény számára, valamint közvetve a poliszacharidoknak és más biológiailag aktív szerves vegyületeknek (aminosavak, vitaminok) köszönhetően stimulálják a kalcium-auxin pumpa működését. Így az almafák nemcsak egy, a növények számára könnyen felvehető kalciumadagot kapnak, hanem javítják is a kalciumfelvételt a talajból a kalciumigényes időszakban (virágzás, gyümölcskötődés) is. Ezért is ajánlott az OPTYCAL használata virágzás alatt, majd kb. 4 héttel későbbi ismételt kijuttatása, valamint a gyümölcsök növekedésének időszakában. Az OPTYCAL tenyészidőszakban történő használatának köszönhetően az almákban felhalmozódott kalciumtartalék sikeresen csökkenti a tárolás közben előforduló tárolási betegségek megjelenését (ábra), melyek szorosan összefüggnek a betakarítást megelőzően a gyümölcsökben felhalmozódott kalciummennyiséggel.

Az OPTYCAL kétszeri alkalmazása kemény, kiváló színű, ízű s a tárolást remekül tűrő almatermést eredményez. Jelentős mértékben ez annak köszönhető, hogy a kalciumigényes időszakban egy egyedülálló technológiát alkalmaztunk a talajból való kalciumfelvétel stimulálására.

A különböző kalcium műtrágyák hatása a tárolás közben előforduló betegségek megjelenésére Sampion almafajtánál 3 hónapos hűtőházi tárolást követően. Mezőgazdasági Főiskola, Wilanów, 2011

A különböző kalcium műtrágyák hatása a tárolás közben előforduló betegségek megjelenésére Sampion almafajtánál 3 hónapos hűtőházi tárolást követően.

Mezőgazdasági Főiskola, Wilanów, 2011

dr. Cieśliński Grzegorz

INTERMAG