fbpx

Feldman Zsolt: az állattartóknak jövőre 33 milliárd forinttal jut több

Írta: - 2014 július 24.

Feldman Zsolt: az állattartóknak jövőre 33 milliárd forinttal jut többBudapest, 2014. július 23., szerda (MTI) – A kormány döntése alapján mintegy 33 milliárd forinttal több támogatást kapnak az állattartó gazdák jövőre az eredetileg tervezett támogatásokhoz képest – tájékoztatta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az MTI-t, miután szerdán Mogyoródon ismertette az állattartók számára elkülönített nemzeti támogatásokra vonatkozó tudnivalókat.

Emlékeztetett: a döntés része annak az állattartókra vonatkozó csomagnak, amely alapján a kormány az állattenyésztés számára 2020-ig ütemesen 212 milliárd forint munkahelyteremtést segítő többlettámogatást biztosít. Ebből az összegből 180 milliárd forintot a nemzeti költségvetésből különítenek el a tervezett támogatásokon felül.

A szóban forgó program nagyságrendjét jelzi, hogy 2014-ben összesen 42 milliárd forint, 2015-ben pedig már 75,5 milliárd forint áll rendelkezésre a Földművelésügyi Minisztérium (FM) e célra szolgáló előirányzatában az állattenyésztési programokra – mondta.

A FM új nemzeti jogcímként bevezeti – annak uniós elfogadását követően 2015-ben – a kocák után járó állatjóléti támogatást évi mintegy 8,6 milliárd forint keretösszeggel. Ez kiegészíti a jelenlegi támogatási rendszerben a sertéshízók után biztosított évi 8,5 milliárd forint állatjóléti támogatást. A kormány továbbra is kiemelt célnak tekinti a magyar sertésállomány megduplázását 2020-ig – ismertette a helyettes államtitkár.

Közölte azt is: a baromfiágazatban a mostani évi 8 milliárd forint forrással rendelkező állatjóléti támogatás keretösszegét újabb 3 milliárd forinttal 11 milliárd forintra emelik. A tejtermeléssel foglalkozó gazdálkodók pedig számolhatnak azzal, hogy az új vidékfejlesztési programban 2017-től folytatódik az eredetileg 2016 végéig tartó, tejelő szarvasmarha állatjóléti támogatás. Ez évi 8 milliárd forintot jelent az ágazatnak.

A mezőgazdasági munkahelyteremtő program keretében a kormány emelt összeggel folytatja az állattartók átmeneti nemzeti támogatását a tej-, a húsmarha- és a juhágazatban. A tervek szerint az átmeneti nemzeti támogatások 2015-ben mintegy 20 milliárd forinttal nőnek az eredetileg előirányzott összeghez képest. Ez azt jelenti, hogy a tejtermelők összesen 20,8 milliárd forinthoz, a húsmarhát tartók 11 milliárd, a juhászatok 3 milliárd forinthoz jutnak hozzá jövőre ezeken a jogcímeken.

A kormány 1,6 milliárd forinttal több pénzt szán az összes állattartó által igénybe vehető nemzeti támogatásokra, így az állatgyógyászattal és az állati hulla ártalmatlanításával összefüggő költségek finanszírozására. A kabinet az állattartók számára a fentieken túl további jelentős, termeléshez kötött, tehát célzott támogatási lehetőségekkel is élni kíván a közvetlen termelői források keretében, több 10 milliárd forintos nagyságrendben a jövő évtől – mondta Feldman Zsolt. Hozzátette: ennek részleteiről augusztusban adnak részletesebb tájékoztatást az érintettek számára.

Felhívta a figyelmet: a kormányzat kiemelt célja, hogy minél több embernek biztosítson a mezőgazdaság tisztességes megélhetést Magyarországon. Ezért dolgozták ki a „Még több munkahelyet a mezőgazdaságban” elnevezésű programot, és az állattartók gazdálkodását segítő többletforrásokat biztosító tervet.

Kiemelte: a foglalkoztatás további tartós növekedése érdekében a kabinet biztosítja, hogy az állattenyésztők, a zöldség- és gyümölcstermelők, valamint a vetőmag-előállítók többletlehetőségekhez jussanak a következő időszak támogatási forrásaiból, így minél több embernek tudjanak munkát adni vidéken. A kormány minden lehetőséget felhasznál a kis- és közepes gazdaságok megerősítéséhez, továbbá a munkaigényes ágazatok helyzetbe hozásához a magyar agráriumban – mondta.

A helyettes államtitkár az ellenzéki kritikákra reagálva hangsúlyozta: a kormány programja az agrárium és a vidék fejlesztésére fordulatot jelent a korábbi támogatáspolitikához képest, mert a munkaigényes ágazatokat, a kis- és közepes gazdaságokat támogatja.

MTI 2014. július 23.