fbpx

A Nébih vizsgálja a feketéző permetezőgép-állomásokat

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 19.

A nagy kezdeti lendület után némileg visszaesett a tavaly óta kötelező permetezőgép-felülvizsgálatok száma. A Nébih arra számít, hogy a járvány enyhülésével újra többen vizsgáztatják majd a növényvédő eszközeiket. A hatóság nyomába eredt a „matricagyáros” vizsgaállomásoknak is.

 

permetezogep

 

20-ból 11 ezer már átesett rajta

Jelentősen nőtt a permetezőgépüket kötelező felülvizsgálatra bejelentő gazdák-gazdaságok száma 2020-ban. Miután tavalytól kötelező is a felülvizsgálat, a Növényvédelmi Gépnyilvántartó Rendszerben regisztrált 19126 gépből már bő 11 ezer átesett a felülvizsgálaton. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság elismerte ugyanakkor, hogy a járvány kibontakozása visszavetette az első nagy hullámot, de úgy vélik: idén ismét nő majd a gépfelülvizsgálatok száma.

 

Kiszűrik a fekete matricaosztogatókat

A hatóság azt is közölte szerkesztőségünkkel, hogy az eddigi számos ellenőrzés során kiemelt figyelmet fordítottak a szabálytalan vizsgaállomásokról, vizsgálatokról szóló hírek kontrollálására. Nem titok, hogy szakmai körökben már tavaly is attól tartottak: egyes gépállomásokon nem végeznek érdemi felülvizsgálatot, hanem feketén kiadják a matricát, a tanúsítványt.  A Nébih ezeket mielőbb szeretné kiszűrni, ezzel is nagyobb teret adni a tisztességes felülvizsgálati állomásoknak, de ebben a növényvédelmi gépek tulajdonosaira is számít. A hatóság szerint nemcsak erkölcsileg fontos megtisztítani a piacot, hanem szakmailag is. Ugyanis a nem megfelelő permetezőgépekkel egyrészt rossz hatékonyságú a növényvédelem, pazarló és környezetszennyező a vegyszerfelhasználás, harmadrészt a gépkezelő egészsége és a kibocsátott alapanyag minősége is veszélyeztetett.

 

permetezogep

 

A gépek ötöde menthetetlen

A felülvizsgálatokat évek óta sürgető, majd az átfogó hazai gépállomás-hálózatot létrehozó Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, illetve a Növényvédő Gép Ellenőrző Állomás (NGEA) nemrég tanulságos videoüzenetben tájékoztatott a felülvizsgálatok eddigi tapasztalatairól. Bakonyi István (igazgató, NGEA) szerint nemcsak a gépek műszaki állapota, hanem a gépkezelők tájékozottsága is igen eltérő. Így nem csoda, hogy a 6500 vizsgálat alapján kiderült: csak a gépek 15-20 százaléka felel meg „csont nélkül” a felülvizsgálatokon, 60-70 százalékukat javítani kell, 15-20 százalék pedig már javítással sem hozható megfelelő állapotba.

 

permetezogep

 

Ezek a jellemző hibák

Mint laptársunk, a GÉPMax beszámolt róla, a legjellemzőbb hibák természetesen a fúvókáknál fordulnak elő, de gyakori a csepegés és tömítés problémája; a kopóalkatrészek és a csövek cseréjének elhanyagoltsága; a manométer vagy a konstrukció olyan hibái, amik miatt a permetlé el sem jut a növényre. Szintén általános a tisztaság hiánya, sok a kerethiba, ami mögött részben a trehányság, részben a kisebb ütközések utáni javítás elmaradása áll. (A témával részletesebben is foglalkozik a MezőHír szakmai havilap májusi száma!)

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán