fbpx

Automatizáció, robotizáció, digitalizáció a kertészetben

Írta: - 2023 március 04.

A zöldség-, gyümölcstermesztésben is alkalmazni kell a precíziós technológiák alkalmazását; az automatizáció, a robotizáció, a digitalizáció integrálása itt sem hagyható el – mondta Nagy István agrárminiszter a 8. Zsendülés Kertészeti Konferencián, Szegeden.

Miniszter a konferencián
A miniszter felhívta az ágazat figyelmét az együttműködés fontosságára és a fejlesztések szükségességére (fotó: Fekete István)

Az együttműködés a biztonságos jövő záloga

Az elmúlt két évben a mezőgazdaság, benne a zöldség-, gyümölcstermesztés és -feldolgozás több súlyos kihívással szembesült, mint a koronavírus járvány, a háború, a brüsszeli szankciók következményei és a történelmi léptékű aszály.

Ugyanakkor az elmúlt időszak ráirányította a társadalom figyelmét az élelmiszer-előállítás fontosságára, az agrárium jelentőségére. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az ágazatban együtt vannak a termelők, a feldolgozók, a felvásárlók és a kiskereskedelmi szektor képviselői. A következő időszak legnagyobb feladata, hogy megteremtsenek egy olyan termelői együttműködést, ami meg tudja határozni a piacot, ez a biztonságos jövőkép záloga, és ez a konferencia fő üzenete – szögezte le a miniszter.

Fontos, hogy az érintettek kialakítsanak egy ágazati stratégiát, hiszen a források rendelkezésre állnak.

Geotermikus energia és a vízgazdálkodás lehetnek válaszok a kihívásokra

A tárcavezető a geotermikus energia kapcsán kifejtette, hogy annak alkalmazása megoldás lehet az energiaválságra, éppen ezért a klímaterv a megújuló energiaforrások hasznosításának ösztönzését, az energiatermelésből vállalt részarány jelentős növelését, geotermikus termelési projektek helyszíneinek állami kutatási programban történő feltárását tűzte ki célul.

Az öntözésfejlesztés, a vízmegtartás pedig a klímaválságra jelenthet megoldást. Az öntözésfejlesztést támogató kérelmek beadására június 30-áig van lehetőség, hívta fel az agrártermelők figyelmét a témához kapcsolódó határidőre.

Hatóanyag kivonás – egyensúlykeresés

Kardinális kérdés a növényvédőszer-használat csökkentésére vonatkozó bizottsági javaslat uniós szintű tárgyalásainak kimenetele is, hangsúlyozta Nagy István. Az agrártárca álláspontja, hogy érdemi vita akkor folytatható, ha a Bizottság előzetes kalkulációt készít arról, mennyivel csökkenne az Európai Unió mezőgazdasági termelése, ennek következtében pedig mennyivel emelkednének az élelmiszerárak és mennyivel nőne az importkitettség.

Meg kell találni az egészségügyi, a környezet- és klímavédelmi, valamint a versenyképességi és gazdasági szempontok közötti egyensúlyt. A cél, hogy minden, az Európai Unióban forgalomba kerülő termékre ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, csak így lehet biztonságban az európai fogyasztó, szögezte le a tárcavezető.

Fóliavezérlés, zöldség, szenzor
A mezőgazdaság egyik szegmense, mely élen jár a fejlesztésben, így a digitalizációban is (fotó: Fekete István)

Az új támogatási rendszer

Minden gazdálkodónak az új, 2023-2027-es Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv agrártámogatási rendszerre való felkészülésre érdemes koncentrálnia. A környezeti szempontból szigorúbb feltételek, a kis- és közepes gazdaságok újraelosztó támogatása és az agrár-ökológiai program indulása komoly feladat mind a gazdálkodónak, mind a kormányzatnak egyaránt.

A zöldség-gyümölcs esetében az átlagosnál is nagyobb jelentősége van a környezettudatos termesztésnek. Örömteli, hogy a kertészek is éltek az agrár-környezetgazdálkodási támogatás és az ökológiai gazdálkodás támogatásának lehetőségével, amely 2025-ig stabil segítséget jelent.

Forrás: AM/Sajtóközlemény