fbpx

Vonulnak a költöző madarak – madárinfluenza veszély

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 03.

Európa több országában magaspatogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusa jelent meg, ez azt jelenti, hogy továbbra is veszélyeztetettek a baromfiállományok. A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy állataik és a gazdaság védelme érdekében a járványügyi előírásokat tartsák be.

 

Őszi daruvonulás
Szürke darvak repülnek Hajdúnánás térségében 2021. október 4-én
(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Madárinfluenza mentes besorolás

Magyarország a 2021. évi járvány felszámolását követően június 10-től nyerte vissza a magaspatogenitású madárinfluenza betegségtől mentes besorolását az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásainak megfelelően.

Ez a kedvező besorolás nem ad felmentést a járványvédelmi intézkedések alól. A vírus újbóli megjelenésének veszélye hazánkban is folyamatos készenlétet igényel a baromfitartó gazdáktól és a baromfiágazat egyéb szereplőitől.

Egy újabb járvány megelőzésére kizárólag a járványvédelmi előírások maradéktalan betartásával van lehetőség.

A költöző madarak vonulása már folyik, és több északi területen regisztráltak fertőzött állományt, indokolt a hazai intézkedések betartása megelőzés szempontjából.

 

Járványvédelmi minimumfeltételek

A Nébih felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy a járványvédelmi minimumfeltételekről szóló 3/2017-es országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az ebben leírtak betartása minden baromfitartó számára kötelező:

  • a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni;
  • a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni.

Kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, kizárása, csak ily módon lehet minimalizálni annak kockázatát, hogy a baromfiállomány megfertőződjön a madárinfluenza vírusával.

További hasznos információk elérhetőek a Nébih tematikus honlapján.

 

Forrás: Nébih