Szerb szójafajták – hazai viszonyokhoz válogatva

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 november 12.

Szerbia vezető agráripari csoportja, a Delta Agrar 2011-ben vásárolta meg a több, mint 45 éves nemesítői múlttal rendelkező SELSEM nemesítő házat. A SELSEM Szerbia vezető szója nemesítője, amely nemzetközi szinten is erős pozíciókkal rendelkezik. Korszerű, GMO mentes fajtái Szerbián kívül jelen vannak az olasz, horvát, bosnyák, görög, román, moldáv, orosz és az USA piacain is.

szójaKorszerű, GMO mentes szójafajták a szerbiai nemesítőtől

Hazánkban is felértékelődött a szójatermesztés

Az elmúlt időszakban hazánkban is felértékelődött a szójatermesztés, részben a garantáltan GMO-mentes növényi fehérje humánélelmezés számára való biztosítása, részben az állati takarmányozás igényeinek kielégítése érdekében. Az időnként tapasztalható „fehérjeínség” a szójatermesztés jövedelmezőségét is javította, ezért egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai körülmények közepette garantáltan magas terméseredményt produkáló fajták iránt. Ezt a piaci igényt igyekszik kielégíteni a BETAMAG-TRADE Kft., amikor az idei évtől több szerb szójafajta magyarországi forgalmazását kezdte meg.

Ajánlatunkban szereplő fajtáinkat az idei évben több szántóföldi bemutatón is láthatták az érdeklődők, pl. Hobolban, Újmohácson, Kiszomborban, Prügyön, Bakon és Püskiben. Ezen kívül Iregszemcsén saját nemesítői kísérletben teszteljük fajtáinkat.

szójaFő- és másodvetésre egyaránt alkalmas a Maestral

Ajánlatunk 2022-es vetéshez

Az igen korai éréscsoportba tartozik a Maestral, amely 120-125 napos tenyészidejével fő- és másodvetésre alkalmas, féldeterminált típusú, magas terméseredmény elérésére képes fajta. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődés jellemzi, erős szára miatt állóképessége kiváló, megdőlésre nem hajlamos. Egyöntetű érése a betakarítás ütemezését megkönnyíti termesztői számára. Termelését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint észak-keleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk. Újmohácson az igen korai éréscsoportban 3,11 t/ha-os eredményével a III. legjobb eredményt érte el.

Pasat a maga 125-130 napos tenyészidejével már a korai éréscsoportba tartozik, emiatt fő- vagy megkésett, de akár másodvetésre is alkalmas. Kimagasló terméseredmény elérésére képes, erős szárú, megdőlésre nem hajlamos, amely kiegyenlített, egységes érésével nagyban segíti a betakarítást. Vetését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint észak-keleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk. Idén Püskiben 22 fajta közül éréscsoportjában I. helyezést érte el 4,29 t/ha termés eredményével, valamint Prügyön szintén I. lett éréscsoportjában, illetve 32 fajta közül az abszolút II. helyet is bezsebelte 4,8 t/ha-os termés eredményével.

A közép-korai éréscsoportba tartozó, folyton növő, 130-135 napos tenyészidővel rendelkező Dukat a szerbiai vetésterület vezető fajtája, amelyet egyaránt köszönhet kiváló alkalmazkodóképességének, aszálytűrésének, stabilan magas terméseredményének. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése miatt gyomelnyomó képessége jó, azért termesztése ökológiai viszonyok között is ajánlott. Termesztését főként az ország déli szójatermesztő régióiban ajánljuk.


szójaA kései éréscsoportba tartozó Gorstak

Kínálatunk leghosszabb tenyészidejű tagja a Gorstak (135-145) amely a kései éréscsoportba tartozik. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése, robusztus felépítése miatt nagyon jó gyomelnyomó tulajdonsággal bír. Bár a fajta magas növésű, folyton növő, azonban stabil szára miatt megdőlésre nem hajlamos. Termőképessége magas, akár az 5 t/ha is elérhető termesztése során. Vetését elsősorban az ország déli megyéiben ajánljuk. Kimagasló terméspotenciálját idén is megmutatta, Újmohácson igen száraz körülmények között éréscsoportjában I. lett 3,62 t/ha hozamával, 32 versenytársa közül pedig az abszolút III. helyezést érte el.

A közép-európai régió környezeti és termőhelyi viszonyaira nemesített, terméseredményeikben és beltartalmi paramétereiket tekintve is kiemelkedő, növénykórtani szempontból stabil szójafajtáink a hazai körülmények között is megbízhatóan teljesítenek.

szójaStabil szára miatt megdőlésre nem hajlamos a Gorstak

Kérjük a tavaszi fajtaválasztás alkalmával keressék kiváló szója fajtáinkat, kérdésük esetén szívesen állunk rendelkezésükre!

 

Angyal Kornél
Szója szaktanácsadó
Nyugat-Magyarország
30 567 1722
[email protected]
Gonda László
Szója szaktanácsadó
Kelet-Magyarország
30 933 1735
[email protected]

 

További infó fajtáinkról:
www.kws.hu